Festival v Jihlavě promítne 310 dokumentů. Láká na čínského Krtečka, Berdychův gang i romský fotbal

Martin Svoboda Martin Svoboda
19. 10. 2016 10:44
Od 25. do 30. října se koná 20. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Během pěti dnů se promítne na 310 dokumentů v sedmi soutěžních a dvanácti nesoutěžních sekcích.
FC Roma
FC Roma | Foto: Nutprodukce

V Jihlavě proběhne od 25. do 30. října již 20. ročník mezinárodního filmového festivalu. Vybrali jsme nejzajímavější dokumenty a hosty, které byste si letos neměli nechat ujít.

Festival otevře český dokument Zákon Helena celovečerně debutující Petry Nesvačilové, příběh nejen o Heleně Káhnové, detektivce, jež rozbila Berdychův gang, ale i samotných členech podsvětí, k nimž se mladá filmařka dostala obdivuhodně blízko.

Masterclass bude mít šest filmařů v čele s Claire Athetonovou, střihačkou významné režisérky Chantal Akermanové. Přijede i producentka Rebecca O'Brien známá spoluprací s Kenem Loachem, slavným britským filmařem, který si letos odnesl Zlatou palmu z Cannes za jeho hraný, ale rozhodně aktivistický snímek Já, Daniel Blake.

Dalším výrazným hostem bude Philip Zimbardo, tvůrce nechvalně proslulého stanfordského vězeňského experimentu, jenž už od sedmdesátých let nedává spát sociologům ani běžným lidem. Studenti amerických vysokých škol měli simulovat prostředí věznice a vše se velmi rychle zvrtlo v přehlídku šikany a násilí. Experiment je na jednu stranu často zpochybňován jako nevědecký, na druhou nepřestává budit pozornost ani po pětačtyřiceti letech a má dodnes obrovský vliv.

Přijede i Mike Bonanno (pravým jménem Igor Vamos), polovina amerického aktivistického dua The Yes Men. Spolu s kolegou Andym Bichlbaumem (Jacques Servin) má ve zvyku upozorňovat na sebe, konfrontovat a využívat média, aby mohl upozorňovat na problémy, které považuje za závažné.

Tuzemské diváky jistě zajímá hlavně sekce Česká radost, soutěž třinácti českých dokumentů. Najdeme v ní tři díly Českého žurnálu, předně asi snímek Krtek a Lao-c' Filipa Remundy o návštěvě čínského prezidenta v ČR.

Kontroverze už stihla vzniknout okolo dokument FC Roma Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara, jehož pražská premiéra byla zrušena kvůli výhrůžkám části fanoušků pražského klubu Bohemians, na jehož stadionu mělo k události dojít. Film sleduje romský fotbalový klub, který se potýká s českou xenofobií a rasismem.

Pozitivní pověst se nese i okolo Normálního autistického filmu Miroslava Janka o postižených dětech a Jak odchází prezident Pavla Kačírka situovaného do roku 1992 a rozpadu Československa, kdy Václav Havel končil ve funkci prezidenta zanikající země.

V Jihlavě toho samozřejmě bude mnohem víc, třeba celá sekce Opus Bonum o nejlepší světový film, Mezi moři o filmech střední a východní Evropy, sekce pro české i zahraniční experimentální dokumenty, debuty a krátké filmy.

Sekce Zkouška sirén se věnuje hudebním dokumentům a zvláštní pozornosti se dostane i rozhlasovým produkcím. Pocty se dočká velikán sovětské kinematografie Dziga Vertov.

Jde však pouze o výběr z bohatšího programu, v němž najdeme sekcí, masterclassů a konferencí ještě víc. V Jihlavě se letos ostatně promítá o 80 filmů víc než minulý rok.

Je mi líto, že se klub Bohemians nechal zastrašit a od premiéry filmu FC Roma ustoupil, říká režisérka dokumentu Rozálie Kohoutová. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy