Bayreuth se bojí hajlování. Meese nebude režírovat Parsifala

jla
20. 11. 2014 16:18
Kontroverzní německý umělec Jonathan Meese nebude režírovat operu Parsifala na Bayreuthských hudebních slavnostech Richarda Wagnera. Jeho nastudování je prý příliš ambiciozní a drahé.
Jonathan Meese.
Jonathan Meese. | Foto: Profimedia

Bayreuth - Kontroverzní německý umělec Jonathan Meese nebude dále režírovat Wagnerovu operu Parsifal na významných Hudebních slavnostech v německém Bayreuthu, kde měla mít premiéru v roce 2016. Jeho nastudování je prý příliš ambiciózní a drahé.

Jonathan Meese.
Jonathan Meese. | Foto: Profimedia

Jonathan Meese je německý performer, akční umělec a divadelník. V roce 2013 se stal notoricky známým pro svá nacistická gesta a hajlování v jeho autorské hře Generaltanz den Erzschiller, kterou uvedl v Národním divadle v Mannheimu. Jelikož jsou v Německu jakékoliv nacistické projevy protizákonné, byl Meese předvolán k soudu. Díky jeho právníkovi, byl však zproštěn viny. Soud prohlásil Hitlerův pozdrav v Meeseho hře za umělecký projev.

Přestože Wagnerova pravnučka Katharina Wagner důvěřovala Meesovým tvrzením, že se v jeho nastudování Parsifala neobjeví žádné nacistické či protizákonné obrazy, pro vedení divadla na Zeleném vršku, kde se každoročně konají nejstarší slavnosti vážné hudby, to bylo málo.

"Rozhodli jsme se odstoupit od spolupráce s Jonathanem Meesem. Není v našich silách jeho nastudování zafinancovat. Od začátku se objevovaly problémy s kostýmy a s uspořádáním jeviště. Meese je příliš ambiciozní," uvedl v prohlášení ředitel Wagnerových slavností Heinz-Dieter Sense.

Festival wagnerovských oper v Bayreuthu se koná od roku 1876 ve Festivalovém divadle, které je určeno především pro tento letní festival a jeho hlavním programem je předsatvení deseti Wagnerových oper.

 

Právě se děje

Další zprávy