Matisyaha vyškrtli z festivalu. Nepodporuje totiž Palestinu

David Kořínek
18. 8. 2015 9:18
Zpěvák Matisyahu na letošním ročníku španělského festivalu Rototom Sunsplash nevystoupí. Organizátoři jeho koncert zrušili kvůli hudebníkově údajnému špatnému vztahu k Palestině.
Matisyahu
Matisyahu | Foto: Wikimedia Commons/maxim303

Valencie – Americký reggae zpěvák s židovskými kořeny nevystoupí na hudebním festivalu Rototom Sunsplash kvůli svým politickým názorům. 

Pořadatelé Matisyaha vyškrtli z lineupu týdenního festivalu Rototom Sunsplash, který začne v pátek 22. srpna nedaleko Valencie, kvůli zpěvákově nesnášenlivosti k Palestině. Informoval o tom server Mashable.

"Rototom nesčetněkrát ukázal citlivost vůči Palestině, jejím občanům a obsazení jejího území ze strany Izraele. A to zejména vedením řady debat na sociálním fóru, poskytováním prostoru pro hlas propalestinských organizací, aktivistů a iniciativ, které usilují o dialog s Izraelem a mírové soužití mezi těmito dvěma národy,“ napsali na oficiální facebookový profil události organizátoři festivalu.

Ředitel festivalu Filippo Giunta podle Europa Press už ve čtvrtek vyzval zpěváka, aby jasně vyjádřil své názory na palestinskou otázku.

Matisyahu tak však neučinil. Organizátoři jej tak v programu nahradili jamajským umělcem vystupujícím pod jménem Etana.

Diskriminační a nespravedlivý krok

Krok organizátorů festivalu navázal na kampaň, kterou proti Matisyahuovi vede organizace Boycott, Divestment and Sanctions group (BDS). Ta hudebníka opakovaně označuje za stoupence Izraele a obvinila ho ze zpochybňování existence Palestiny.

Samotní organizátoři zrušení vystoupení vysvětlili v dalším facebookovém příspěvku, kde se odvolávali na aktuální téma festivalu, kterým je Peace Revolution (Mírová revoluce) a apel na řešení palestinské otázky.

Proti zrušení Matisyahuova koncertu se ostře ohradila Federace židovských komunit ve Španělsku. Jednalo se podle ní o zbabělý, nespravedlivý a diskriminační krok.

Účast na španělském hudební festivalu zrušilo po kampani BDS dalších pět vystupujících, napsal Mashable  s odvoláním na španělský deník El Pais.

 

Právě se děje

Další zprávy