Zemřela americká spisovatelka Harper Leeová, autorka slavné knihy Jako zabít ptáčka

Aktualizováno 19. 2. 2016 17:57
Spisovatelka Harper Leeová získala za svou knihu "Jako zabít ptáčka" v roce 1961 Pulitzerovu cenu. Po celém světě se prodaly desítky milionů výtisků. Samotná Leeová se pak na více než půlstoletí odmlčela a teprve loni vydala svou druhou knihu Go Set a Watchman, kterou napsala v 50. letech. Žena považovaná za klasičku moderní americké literatury zemřela v pátek ve věku 89 let.
Spisovatelka Harper Leeová s bývalým prezidentem USA Georgem Bushem
Spisovatelka Harper Leeová s bývalým prezidentem USA Georgem Bushem | Foto: Reuters

Washington - Ve věku 89 let v pátek zemřela americká spisovatelka Harper Leeová, autorka románu Jako zabít ptáčka. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na mluvčího rodiny. Za svou prvotinu popisující rasismem poznamenanou atmosféru městečka na americkém Jihu během 30. let získala Leeová v roce 1961 Pulitzerovu cenu.

Knihy, jež vyšla v několika vydáních i v českém překladu, se po celém světě prodaly desítky milionů výtisků. Smrt klasičky americké literatury potvrdili představitelé jejího domovského města Monroeville ve státě Alabama.

Spisovatelská kariéra Leeové byla velmi netradiční - velkou slávu jí totiž vynesla prvotina, po níž se autorka na více než půlstoletí odmlčela. Teprve loni vydala svou druhou knihu Go Set a Watchman (Postav hlídku), kterou napsala v 50. letech, ale rozhodla se ji tehdy nepublikovat.

Jako zabít ptáčka patří k nejvýznamnějším dílům americké literatury 20. století. Příběh, jehož vypravěčkou je malá dívka, líčí události v jižanském městečku během hospodářské krize a vypořádává se s tématy rasové nerovnosti a násilí. V roce 1962 byla kniha zfilmována a Gregory Peck za ztvárnění role otce malé hrdinky Atticuse Fiche získal Oscara.

 

Právě se děje

Další zprávy