Zemřel spisovatel Daniel Keyes, autor Růže pro Algernon

ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 6. 2014 16:49
Keyesův nejslavnější příběh Růže pro Algernon vyšel v roce 1959 nejprve jako krátká povídka. Později ji autor propracoval do románové podoby a vydal v roce 1966.
Jan Potměšil v inscenaci Růže pro Algernon.
Jan Potměšil v inscenaci Růže pro Algernon. | Foto: Divadelní spolek Kašpar

New York - Ve věku 86 let zemřel v neděli spisovatel Daniel Keyes, který se proslavil jako autor oceňované knihy Růže pro Algernon.

O jeho úmrtí na komplikace způsobené zápalem plic informovala média spisovatelova dcera.

Keyes se narodil v roce 1927 v New Yorku a vystudoval psychologii. Později pracoval jako editor v časopise určeném milovníkům sci-fi.

Jeho nejslavnější příběh Růže pro Algernon vyšel v roce 1959 nejprve jako krátká povídka. Později ji autor propracoval do románové podoby a vydal v roce 1966 - kniha byla přeložena do sedmadvaceti jazyků a prodalo se jí přes pět milionů kusů.

Hlavní hrdina románu Charlie Gordon se stane předmětem lékařského experimentu a jeho IQ se postupně zvýší z 68 na 185, takže z mentálně retardovaného mladíka vyroste génius. Pak ale musí sledovat, jak se jeho mysl postupně zase vrací do starých kolejí.

Kromě zpracování ve filmu Charly, které v roce 1969 získalo Oscara díky výkonu hlavního představitele Cliffa Robertsona, se Růže pro Algernon objevila i v divadle, a to i ve formě muzikálu.

V Česku patří inscenace Růže pro Algernon, která měla v Divadle v Celetné premiéru v roce 1993, k nejúspěšnějším představením po roce 1989. Hra s Janem Potměšilem v hlavní roli už má za sebou 730 repríz.

 

Právě se děje

Další zprávy