Záhada románu Altschulova metoda. Napsal jej rabín Sidon

26. 3. 2014 17:11
Román Altschulova metoda vyšel v rámci Velkého knižního čtvrtku. Autor v něm čtenáře seznamuje s důsledky postmoderní technologie, vyvinuté v budoucnosti ze středověké kabaly.
Karol Sidon.
Karol Sidon. | Foto: Profimédia

Praha - Román Altschulova metoda, který vyšel minulý týden v nakladatelství Torst v rámci Velkého knižního čtvrtku, je podle informací ČTK dílem rabína a spisovatele Karola Sidona. Napsal ho pod pseudonymem Chaim Cigan. Na skutečnost, že pravým autorem knihy může být Sidon, upozornil Český rozhlas - Radiožurnál.

"Nemůžu to potvrdit, ani vyvrátit," řekl nakladatel Viktor Stoilov. Jeden z blízkých Sidonových spolupracovníků ale ČTK potvrdil, že Sidon skutečně Altschulovu metodu napsal.

Chaim Cigan: Altschulova metoda.
Chaim Cigan: Altschulova metoda. | Foto: Aktuálně.cz

Publikováním pod jiným jménem chtěl autor pravděpodobně oddělit svou aktuální literární tvorbu od dalších svých aktivit, zejména svého působení v židovské komunitě. Román je prvním dílem chystané tetralogie s názvem Kde lišky dávají dobrou noc. Má sice formu politického a psychologického thrilleru, čtenáři v něm ale podle nakladatele najdou zejména bravurně napsaný napínavý příběh rozpjatý mezi různé země, kontinenty, historické epochy a alternativní světy. Autor v něm čtenáře seznamuje s důsledky postmoderní technologie, vyvinuté v budoucnosti ze středověké kabaly.

"Altschulova metoda je iniciačním románem, který ukazuje svět jako labyrint, do něhož jeho hrdinové propadli, aniž by tušili jak a proč či kdo řídí jejich osudy. Neustálé návraty a průchody, potkávání a míjení a čím dál fatálnější vědomí, že vše je špatně…," napsal recenzent Aktuálně.cz Boris Hokr.

Na podporu své domněnky o Sidonovu autorství Radiožurnál připomněl, že právě on před lety režíroval Ciganovu divadelní hru Heleniny sliby.

V bravurně napsaném napínavém příběhu rozpjatém mezi různé země, kontinenty, historické epochy a alternativní světy konfrontuje autor čtenáře s důsledky postmoderní technologie, vyvinuté v budoucnosti ze středověké kabaly.

Cigan se měl narodit ve Smolenicích na Slovensku, ale podle rozhlasu v devadesátých letech v tomto regionu nežil žádný člověk toho jména. Existenci nemůže potvrdit ani manželka Rita, která po jeho smrti v roce 1992 údajně odjela k Aboriginům do Austrálie.

Radiožurnál požádal o vyjádření i Vlastu Třešňáka či autorku Ciganova životopisu Annu Tomáškovou, podle které se Cigan v emigraci v Kanadě živil jako překladatel technické literatury. Oba však odmítli.

Karol Sidon se narodil v roce 1942, od roku 1992 je vrchním zemským a pražským rabínem, je také spisovatel a autor divadelních her. V 60. letech byl redaktorem Literárních novin, Literárních listů a Listů, od 70. let patřil k autorům ineditním, pracoval jako dělník a prodavač tisku, po podpisu Charty 77 byl propuštěn a následně byl zaměstnán jako topič.

V roce 1978 konvertoval k judaismu. V 80. letech byl pod nátlakem StB nucen emigrovat do Německa, kde studoval judaistiku. Do vlasti se vrátil počátkem 90. let.

 

Právě se děje

Další zprávy