Z kytaristy Keitha Richardse se stal autor knih pro děti

Kultura Kultura
12. 3. 2014 9:34
Legendární kytarista Rolling Stones napsal knihu Gus a já: Příběh o mém dědečkovi a mé první kytaře. Je inspirována jeho hudebními začátky.
Keith Richards.
Keith Richards. | Foto: Profimédia

Praha - Keith Richards vypráví v dětské knize Gus & Me: The Story of My Granddad and My First Guitar (Gus a já: Příběh o mém dědečkovi a mé první kytaře) o svém dědečkovi Theodoru Augustovi Dupreeovi, který hrál v jazzovém big bandu a zasvěcoval malého Keitha jako první do tajů hudby. A aby kniha zůstala čistě v rodině, ilustracemi inspirovanými fotkami z dětství svého otce přispěla Richardsova dcera Theodora, která dostala jméno (jak jinak) po dědečkovi.

Ilustrace Theodory Richards.
Ilustrace Theodory Richards. | Foto: Aktuálně.cz

"Právě jsem se stal popáté dědečkem, takže vím, o čem mluvím," říká Richards. "Pouto, to zvláštní pouto mezi dětmi a prarodiči je naprosto jedinečné a je třeba si ho vážit. Sepsal jsem proto příběh jednoho z těchto kouzelných vztahů. Chtěl bych být takovým dědečkem jako byl Gus pro mě."

"Když jsem zjistila, že otec chce, abych mu pomohla, okamžitě jsem souhlasila a jsem ráda, že jsem to udělala. Zkoumat zblízlka vztah otce a dědečka byl dar," říká Theodora Dupree Richards.

Se sepsáním knihy pomáhali Richardsovi Barnaby Harris a Bill Shapiro.

Kytarista Rolling Stones není první stárnoucí hudebník, který napsal knihu pro děti. Různě úspěšní byli v tomto oboru už v minulých letech Bob Dylan, Madonna, Paul McCartney i Ringo Starr.

Kniha má vyjít v tištěné i elektronické podobě 9. září. Český vydavatel zatím není známý.

 

Právě se děje

Další zprávy