Stárnoucí Harry Potter je knižní hit. Prokletého dítěte se za dva dny prodalo 20 tisíc kusů

ČTK ČTK
26. 9. 2016 13:36
Za první dva dny prodeje v České republice si čtenáři koupili přes 20 tisíc výtisků titulu Harry Potter a prokleté dítě. Knížka se tak už při vstupu na trh stala bestsellerem.
Foto: Reuters

Kniha Harry Potter a prokleté dítě se během prvních dvou dnů prodeje stala bestsellerem.

"Očekáváme navíc, že hlavní nápor fanoušků přijde teď, když už jsou otevřena všechna knihkupectví," doplnila Veronika Sonnková za nakladatelství Albatros, které knihu vydalo.

Harry Potter a prokleté dítě
Harry Potter a prokleté dítě | Foto: Albatros

Přesný náklad Albatros nezveřejnil, podle Sonnkové ale překročil 100 tisíc kusů, podobně jako v případě některých předchozích titulů s čarodějnickým učněm.

Narozdíl od sedmi dílů, v nichž J. K. Rowlingová popisovala život Harryho jako studenta školy kouzel, nová kniha je scénářem k divadelní hře, která ho zachycuje jako otce rodiny.

Scénář hry, za kterou kromě Rowlingové stojí scénárista Jack Thorne a divadelní režisér John Tiffan, přeložil do češtiny Petr Eliáš. Ten se spolu s programových ředitelem nakladatelství Albatros a někdejším objevitelem Harryho pro českého čtenáře Ondřejem Müllerem zúčastní v úterý od 16:00 v pražském divadle Ypsilonka křtu knihy. Pokřtí ji herci Jiří Lábus, Jan Jiráň a Zdeněk Zdeněk.

Děj divadelní hry se odehrává 19 let po posledním příběhu ze série o Harrym Potterovi. Ve hře je již dospělý, přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků.

Divadelní hra měla v Británii premiéru 30. července, o den později vyšla knižně. Podle Sonnkové se v Británii titul stal nejrychleji prodávanou knihou za posledních deset let.

Kniha vyjde v podobě scénáře, jde o speciální vydání, říká překladatel nového dílu Harryho Pottera Petr Eliáš a dodává, že překlad trval týden. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy