Spisovatelé hrozili bojkotem Litery kvůli úspěchu kapely Ortel. Slovo dodrželo jediné nakladatelství

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
5. 4. 2016 7:00
Členové Asociace spisovatelů vyzvali koncem loňského roku sponzora ankety Český slavík, aby se jasně distancoval od zpěváka Tomáše Ortela a jeho skupiny Ortel, která získala na hudebních cenách druhé místo. Spisovatelé hrozili, že budou bojkotovat výroční knižní cenu Magnesia Litera, kterou podobně jako populární hudební anketu sponzorují Karlovarské minerální vody. Vyhlašování výročních knižních cen se nakonec nezúčastní pouze nakladatelství Torst. "Viktor Stoilov a Torst byli v tomto zásadovější, dotáhli to do konce a knížky do soutěže skutečně nepřihlásili," potvrzuje Jan Němec, šéf Asociace spisovatelů.
Viktor Stoilov, nakladatelství Torst
Viktor Stoilov, nakladatelství Torst | Foto: Profimedia.cz

Když se v jubilejním 50. ročníku ankety Český slavík Mattoni umístila krajně pravicová kapela Ortel na druhém místě, způsobilo to na české kulturní scéně horký prosinec.

Hudební publicisté se dohadovali, zda se kapela neměla předem vyloučit, politologové zase řešili, jestli se do ankety promítla česká vlna strachu z islámu a imigrantů.

Skupina českých spisovatelů vyzvala sponzora ankety Český slavík Karlovarské minerální vody, aby se jasně distancovaly od zpěváka Tomáše Ortela a jeho kapely, která ve svých textech otevřeně vystupuje proti menšinám.

Viktor Stoilov a jeho nakladatelství Torst se rozhodli Literu bojkotovat.

Signatáři výzvy z prosince 2015 vyčítali Karlovarským minerálním vodám (KMV), že mlčením vysílají signál, že vše je v pořádku a Ortel legitimizují.

"Jako spisovatelé cítíme potřebu tohoto apelu také proto, že Karlovarské minerální vody prostřednictvím své značky Magnesia sponzorují i významnou literární cenu Magnesia Litera a zdá se být těžko představitelné, aby firma, jež se nedistancuje od zpěváka, jenž zpíval 'bijte židovské psy', předávala při příštím ceremoniálu cenu třeba Chaimu Ciganovi alias Karolovi Sidonovi, bývalému pražskému a zemskému rabínovi," uvedli spisovatelé Petra Hůlová, Adam Borzič, Ivan Binar, Irena Dousková, Vít Janota, Jan Burian, Jonáš Hájek, Ondřej Hanus a Básník Ticho.

Všichni jsou členy Asociace spisovatelů, v tomto protestu však vystupovali sami za sebe.

"K této výzvě se připojili někteří autoři z Asociace spisovatelů, ale ne Asociace jako taková, protože jsme se na tom nedohodli, protože nám přišlo že spojitost přes sponzora je poněkud odlehlá," vysvětluje její šéf Jan Němec, jinak též spisovatel a redaktor časopisu a nakladatelství Host.

Generální ředitel KMV Alessandro Pasquale všechna osočení, že by jeho společnost podporovala xenofobii, odmítl. Z pozice generálního partnera ankety podle něj firma nemá právo ovlivňovat výsledky nebo zasahovat do pravidel ankety. KMV nevyjádřila podporu žádnému konkrétnímu interpretovi, ale pouze celé české hudební scéně.

S tímto vysvětlením se spokojila většina spisovatelů a nakladatelů a situaci směrem k anketě Magnesia Litera přestala řešit.

"Tím pro nás celá kauza kolem Ortelu a Mattoni skončila. "Viktor Stoilov a Torst byli v tomto zásadovější, dotáhli to do konce a knížky do soutěže skutečně nepřihlásili," potvrzuje Jan Němec.

Zakladatel a majitel významného nakladatelství Viktor Stoilov své knížky skutečně do soutěže nepřihlásil. Právě on vydává zmiňovaná díla někdejšího rabína Karola Sidona alias Chaima Cigana, například jeho tetralogii Kde lišky dávají dobrou noc.

"Když Torst knihy do soutěže nepřihlásil, porotci potom řešili, zda si je tam sami nedonominují, na což mají právo. Nicméně se nakonec dohodli, že budou respektovat vůli Torstu a jejich knihy tam nedají," vysvětluje Němec.

Celá ortelovská aféra se tak letošní Litery příliš nedotkla. Do letošního ročníku bylo přihlášeno 347 knih, tedy o dvě méně než loni. Naději získat ocenění má 24 vybraných knih a šest blogů. Vítězové výročních knižních cen budou známi v úterý 5. dubna.

Litera za poezii a román, to je jiná liga, říká vítězka Magnesia blogu roku a herečka Marie Doležalová. Příprava blogu je podle ní podobná přípravě na roli, cenu teď bere jako závazek. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy