Spisovatel Jan Němec získal Cenu Evropské unie za literaturu

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 10. 2014 14:01
Jan Němec získal cenu za román Dějiny světla, beletrizovaný životopis fotografa Františka Drtikola.
Jan Němec.
Jan Němec. | Foto: Host Brno

Frankfurt nad Mohanem / Berlín - Letošní Cenu Evropské unie za literaturu získal český spisovatel Jan Němec za román Dějiny světla. Na Frankfurtském knižním veletrhu oznámila eurokomisařka Andrulla Vassiliuová. Ocenění spojené s odměnou 5000 eur (137 tisíc korun) je určené mladým evropským autorům a má jim pomoci prosadit se na mezinárodní scéně.

"Každou cenu je lepší dostat než nedostat," řekl v nadsázce Němec. Dodal ale, že mezinárodní ocenění jsou důležitá zejména pro autory píšící v jazycích tak malých zemí, jako je Česko - s relativně malým okruhem čtenářů. Česká literatura se k zahraničním čtenářům dostává jen díky překladům, které jsou vždy pro nakladatele další investicí. Evropská cena ale právě takovou cestu pomáhá otevírat. "Díky předchozím oceněním knihy je už rozjednáno asi pět překladů, nejdále je asi jednání v Polsku, uvažuje se o angličtině a právě jsme v Madridu, kde jednáme o překladu do španělštiny," řekl Němec.

Kromě Němce získalo ocenění dalších dvanáct evropských spisovatelů z Albánie, Británie, Bulharska, Černé Hory, Islandu, Lotyšska, Lichtenštejnska, Malty, Nizozemska, Řecka, Srbska a Turecka. Vítězové převezmou cenu 18. listopadu v Bruselu.

Jan Němec: Dějiny světla.
Jan Němec: Dějiny světla. | Foto: Aktuálně.cz

"Držitelům Ceny Evropské unie za literaturu srdečně blahopřeji," uvedla Vassiliuová při zveřejnění jmen oceněných. "Cena je určena nejlepším novým či debutujícím autorům v Evropě bez ohledu na jejich zemi původu či jazyk, kterým píší. Cílem je představit nejlepší současnou evropskou literaturu, podpořit přeshraniční prodej knih a propagovat překlady, vydávání a čtení literatury z jiných zemí," doplnila.

Třiatřicetiletý Němec ocenění získal za beletrizovaný životopis Františka Drtikola Dějiny světla, který vyšel loni v říjnu. Za román už obdržel cenu Česká kniha 2014, byl také nominován na cenu Magnesia Litera za prózu. Němcova kniha také je mezi šesti díly nominovanými na Cenu Josefa Škvoreckého.

Dosud jediným českým držitelem Ceny Evropské unie za literaturu byl Tomáš Zmeškal. Ocenění získal v roce 2011 za svůj knižní debut Milostný dopis klínovým písmem.

Cena Evropské unie za literaturu se uděluje od roku 2009. Jejím cílem je vyhledávat talentované autory a zajistit vydání jejich děl v zahraničí, aby se dostala k širšímu publiku. To by podle představ Evropské komise mělo přispět k obohacení evropských kultur a k většímu pochopení mezi národy. Zatím bylo přeloženo 56 z 59 vítězných knih, každá v průměru do tří až čtyř jazyků.

 

Právě se děje

Další zprávy