Sex komiks zobrazuje skoro všechno, co jste chtěli vědět o sexu, ale báli jste se zeptat

Jarda Konáš
11. 10. 2017 11:00
Zpracovat dějiny sexuality formou komiksu je originální a pozoruhodný nápad. Autoři Philippe Brenot a Laetitia Corynová vydali velkou publikaci pro širokou, jen trochu odrostlejší veřejnost. Kniha na několika místech bezpochyby překvapí, pro hlubší seznámení s tematikou je ale třeba se poohlédnout jinde.
Ilustrace Sex komiksu.
Ilustrace Sex komiksu. | Foto: Laetitia Corynová

Když se řekne "dospělý čtenář komiksu", snadno si lze představit geeky utrácející vysoké částky za okrajový koníček. Někdo dál sleduje hrdiny z dětství, jiného baví číst žánrové či exotické edice, další se zaměřují na náročnější komiksovou literaturu, jako je třeba román Z pekla.

Novinka s plným názvem Sex komiks: První komiksové dějiny sexuality se netváří jako perla pro komiksové sběratele, tématem oslovuje širokou veřejnost.

Nesnaží se o vytříbené výtvarné zpracování, navazuje na tradiční francouzskou kreslířskou školu, jakou představovali Sempé a Uderzo, čímž si šikovně jistí kupní potenciál - nad takto přístupnou a srozumitelnou knihou, kde jsou roztomilé ilustrace spíše pokorným prostředkem pro sdělení obsahu než uměleckým výrazem, zkrátka těžko můžou ohrnout nos i ti nejzarytější odpůrci, kteří komiks považují za infantilní zábavu.

Sex komiks se snaží stručně a vtipně odvyprávět dějiny sexuality od pravěku až po blízkou budoucnost a jako rychlé seznámení se základní tematikou funguje skvěle.

Podařilo se do něj dostat proměnu smečky v rodinu, antickou volnou lásku, viktoriánské puritánství, odtabuizování homosexuality či masturbace, vývoj antikoncepce a sexuálních pomůcek.

To všechno ale knížka pojímá tak trochu letem světem. Jeden příklad za všechny: Sexuolog a psycholog Alfred Kinsey se mihne jen v pár rámečcích, které stručně představí jeho práci. Cokoliv dalšího už si čtenář musí dohledat v jiných knihách.

Foto: Laetitia Corynová

Sex komiks kvůli tomu místy působí jako rozcestník, což ale nelze brát jako výtku. Ambicí autorů bylo ve stručnosti popsat proměnu sexuality ve společnosti a proměnu společnosti pod vlivem sexuality a to kniha zpracovala pečlivě.

V určitých pasážích text nenápadně propojuje sexualitu s kulturní antropologií, jinde zase autoři vtipně citují dobové umění či historické události. Ze Sex komiksu takové odkazy a citace sympaticky dělají čtení pro dospělé, i když si pod tím pojmem běžně představíme spíše lascivní obsah.

Sex komiks: První komiksové dějiny sexuality

Paseka, 2017
206 stran
Napsal: Philippe Brenot
Překlad: Michaela Marková
Ilustrace: Laetitia Corynová

Ne že by kniha byla pro děti, některé ilustrace by před pár desítkami let byly považovány za pornografii. Většinou se ale komiks drží obrazů připomínajících odvázanějšího Nepraktu.

Dějiny sexuality jsou téma, které není možné popsat v jedné knize, ostatně znalostí k doplnění se na začátku 21. století nabízí hodně. Sex komiks látku se čtenářem profrčí odlehčeně a svižně, na několika místech bezpochyby překvapí, ale pro hlubší seznámení s tematikou je třeba se poohlédnout jinde.

 

Právě se děje

Další zprávy