Reiner následuje Ivana Blatného do emigrace i blázince

ČTK ČTK
18. 4. 2014 15:48
Po třicetiletém bádání vydává spisovatel a nakladatel Martin Reiner román Básník o spletitých osudech i poezii Ivana Blatného.
Ivan Blatný.
Ivan Blatný. | Foto: martinreiner.cz

Praha - Spisovatel a nakladatel Martin Reiner vydává román Básník o Ivanu Blatném, jehož poezií i osudy se usilovně zabývá už třicet let. Obsáhlou publikaci, beletrizovaný životopis, který se blíží až detektivnímu románu, nevydá ve svém nakladatelství Druhé město, ale u kolegy Viktora Stoilova v Torstu.

Martin Reiner, který až do roku 2006 používal po svém adoptivním otci příjmení Pluháček, vedl od 90. let nakladatelství Petrov, to v roce 2006 nahradilo menší nakladatelství Druhé město. S poezií Blatného se potkal jako začínající básník v 80. letech a začal se jeho tvorbou zabývat.

Již počátkem 90. let měl připravenou k vydání jeho monografii. Přes vlastní pozdější nakladatelské aktivity na čas práci na knize o Blatném upozadil, ale od roku 2000 začal pracovat na románu o básníkově nevšedním životním příběhu. Než vyšel, připravil o něm podrobnou webovou stránku.

Reiner byl autorem scénáře prvního televizního dokumentu o Blatném a desítek novinových článků a rozhlasových pořadů. Stál také za převozem Blatného pozůstalosti z Londýna do Památníku národního písemnictví, organizoval slavnostní ukládání ostatků Blatného na brněnském Slavíně a významně se podílel i na umístění básníkovy pamětní desky na jeho rodném domě na Obilném trhu.

Blatný zažil v Československu nejprve velkou literární slávu, po své emigraci do Anglie v březnu 1948 pak snahu o vymazání svého jména z českých literárních dějin.

"Reinerův román je strhující text, který se zabývá nejen básníkovým životem, ale též literárním kontextem, dobou a místy, na nichž Ivan Blatný žil," říká o knize její nakladatel Viktor Stoilov.

Čtenář se dozví mnoho z literárního života první republiky stejně jako zajímavé detaily z přátelství mezi Blatným, Ortenem, Kainarem, Chalupeckým, Nezvalem a dalšími. Nahlédne do protektorátních let a hrůz heydrichiády.

Po Blatného emigraci dostane možnost seznámit se s intrikami, jimiž dlouhé roky žil český politický exil, stejně jako s činností komunistických agentů v zahraničí. A básníka neopustí ani v blázincích, v nichž strávil většinu ze čtyřiceti let svého života v Anglii. Kniha je nabitá dosud neznámými informacemi, zároveň je silně emotivní. Životní úděl Blatného je jedním z velkých českých osudů 20. století.

 

Právě se děje

Další zprávy