Pro Cenu Franze Kafky přijede zakázaný autor Jen Lien-kche

ČTK Kultura ČTK, Kultura
26. 5. 2014 19:44
Od letošního laureáta Ceny Franze Kafky zatím v českém překladu vyšly dva tituly - Služ lidu! a v Číně zakázaný román Čtyři knihy o zvěrstvech vraha Maa.
Jen Lien-kche.
Jen Lien-kche. | Foto: Profimédia

Praha - Cenu Franze Kafky letos dostane čínský disident a prozaik Jen Lien-kche (v mezinárodní transkripci Yan Lianke). Jeho romány a povídky vycházejí z dějin Číny od šedesátých let 20. století, většinou jsou silně satiricky a parodicky zaměřené. Autor si v říjnu přijede pro cenu do Prahy osobně.

Čtrnáctého nositele Kafkovy literární ceny zvolila mezinárodní odborná porota minulý čtvrtek. Jen Lien-kche podle organizátorů ceny už stačil zareagovat, sdělil, že je šťastný a vděčný, Kafka prý patří mezi spisovatele, kteří ho nejvíc inspirují.

Kontroverzní zakázaný spisovatel

Jen Lien-Kche je autorem více než dvaceti románů a povídkových knih. Narodil se v roce 1958. Patří ke stejné spisovatelské generaci jako předloňský nobelista Mo Jen, na rozdíl od něj se však už neúčastní oficiálních aktivit Svazu čínských spisovatelů, což znamená, že pro čínskou oficiální literaturu neexistuje. Některé jeho romány byly v Číně dokonce zakázány.

Jen Lien-Kche, který strávil šestadvacet let v armádě, v minulosti získal dvě nejvyšší čínská literární ocenění, byl ovšem také mezi finalisty mezinárodní Man Bookerovy ceny pro rok 2013.

Jen Lien-Kche: Čtyři knihy.
Jen Lien-Kche: Čtyři knihy. | Foto: Verzone

Jenova díla byla přeložena do řady jazyků, v Česku zatím vyšla jeho satira z vojenského prostředí Služ lidu! (BB/art, 2008) a román Čtyři knihy (Verzone, 2013), který se odehrává v době Velkého skoku - Maovy zničující hospodářské kampaně a následného hladomoru, který si vyžádal životy desítek milionů lidí. Kniha samozřejmě v Číně neměla šanci, vyšla v roce 2010 v Hongkongu. Letos za její překlad získala Zuzana Li nominaci na Mangesii Literu.

Protagonisty románu jsou Spisovatel, Učenec, Hudba a Náboženství, kteří byli spolu s ostatními posláni na převýchovu, jíž velí Dítě. Román je složen ze čtyř knih, z nichž každá podává trochu jiné, ale vždy otřesné svědectví o člověku, jeho vůli přežít a o ceně za přežití.

Jen Lien-kche.
Jen Lien-kche. | Foto: Aktuálně.cz

Jen Lien-Kche byl v Čechách před nedávnem. Přijel na pozvání tuzemského vydavatele propagovat právě Čtyři knihy, o nichž mluvil v Knihovně Václava Havla a literární kavárně fra. "Na mých zahraničních čteních zpravidla bývá někdo z ambasády, kdo si zapisuje a pak podává hlášení," řekl v rozhovoru pro iHned.cz Jen, který do Čech přijel jako zřejmě vůbec první čínský spisovatel mimo oficiální delegaci po roce 1989.

Svou návštěvu si zopakuje na konci října. V Praze na Staroměstské radnici převezme hlavní symbol ocenění, bronzovou sošku Franze Kafky od sochaře Jaroslava Róny, a také finanční ocenění 10 tisíc dolarů.

V dobré společnosti

Posláním Ceny Franze Kafky je ocenění umělecky výjimečné literární tvorby současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Franze Kafky.

Cenu uděluje Společnost Franze Kafky od roku 2001 vždy za celé dosavadní dílo autora. Jejími dosavadními nositeli jsou spisovatelé Philip Roth, Ivan Klíma, Péter Nádas, Elfriede Jelinek, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, Arnošt Lustig, Peter Handke, Václav Havel, John Banville, Daniela Hodrová a Amos Oz.

O letošním laureátovi rozhodla porota ve složení: Petr Demetz, André Derval, Marianne Gruberová, Oldřich Král, Kurt Krolop, Lorenzo Silva, Jiří Stránský a Hans Dieter Zimmermann.

 

Právě se děje

Další zprávy