Nové "porno pro mamky"? Nudné a sadistické, tvrdí kritici

jaz
Aktualizováno 22. 6. 2015 19:16
Na pultech obchodů se objevilo nové pokračování erotického románu Padesát odstínů šedi. Kritika na něm nenechala nit suchou.
Padesát odstínů šedi.
Padesát odstínů šedi. | Foto: Cinemart

Praha – Spisovatelka E. L. James oznámila začátkem června vydání dalšího pokračování eroticky laděné trilogie Padesát odstínů šedi, které pojednává o intimním vztahu miliardáře Christiana Greye a studentky Anastasie Steele. Příběh vypráví oproti předchozím dílům zvrhlý miliardář Grey, což podle kritiků knize uškodilo.

"Je téměř nemožné číst Greye a nepředpokládat, že vypravěč hodlá skončit ve vězení. Připomíná to thrillery vyprávěné z pohledu těžce dýchajícího vraha, který pronásleduje svou kořist," píše Jenny Colgan z deníku The Guardian.

Navzdory špatným recenzím se kniha prodává stejně dobře jako původní trilogie, informuje agentura Reuters. 

Obálka nové knihy E. L. James s názvem Grey.
Obálka nové knihy E. L. James s názvem Grey. | Foto: EL James / Instagram

"Nemůžu se dočkat, až si knihu koupím. Christiane, buď můj na své narozeniny," píše na sociální síti fanynka narážející na datum narození románové postavy, které se shoduje se dnem, kdy kniha vyšla. Skalní fanoušci sledují jakékoli zprávy a čekají, až si budou moci knihu přečíst a zkonfrontovat svůj názor s dojmy literárních kritiků. 

Nemilosrdné ortely kritizují zejména zneužívání, které hlavní postava prožila v dětství, a vykreslení Christiana Greye doslova coby psychopata. Deník The Telegraph kritizuje nevydařený záměr autorky, aby bylo čtenáři Greye líto. Jediný člověk, který ho lituje, je Anastasia. Ta je pro změnu vylíčená doslova jako dívka s osobností nafukovací panny.

Stejný děj jen v hlavě někoho zvrhlejšího

"Všechny Christianovy myšlenky se točí kolem sexu a jídla. Je to jako nahlížet do vnitřku hlavy vašeho psa – pokud tedy váš pes tráví 80 procent svého času naléváním si sklenky chlazeného Sancerre," píše The Guardian a baví se nad tím, že v každém druhém řádku si Anastasia kouše rty a Christian zaznamenává změny ve svém klínu.

Právě kritička The Guardian připouští, že předchozí díly byly místy zábavné a daly se interpretovat jako sonda do sexuální fantazie ženy. V novince Grey je již jednou vyprávěný příběh znovu přeříkán, jen s rozdílným vypravěčem. Naivní seznamování se se sexem tak střídá příběh sado-maso psychopata.

Pro autorku je nová kniha s ohledem na prodejní čísla opět úspěchem, přestože kritici označují její styl psaní jako nudný a neohrabaný. Fanoušci knihu ale milují, což dokládá i fakt, že pro čtečku Kindle je v předprodeji nejobjednávanějším titulem za letošní rok. Původní trilogie se prodalo po celém světě přes 125 milionů kopií. 

Kamil Fila a Tomáš Stejskal recenzují novinky v tuzemských kinech. | Video: Kamil Fila, Tomáš Stejskal
 

Právě se děje

Další zprávy