Osmá kniha Písně ledu a ohně: Naznačuje ji osmé království?

3. 6. 2014 14:01
Editorka ságy Píseň ledu a ohně Anne Groell tvrdí, že Georgi R. R. Martinovi navrhla, aby skončil právě osmou knihou. Zatím ovšem není známé ani datum vydání šesté.
George R. R. Martin odmítá zatím fanouškům prozradit datum vydání nové knihy ságy Píseň ledu a ohně.
George R. R. Martin odmítá zatím fanouškům prozradit datum vydání nové knihy ságy Píseň ledu a ohně. | Foto: Reuters

Londýn, Praha - Editorka knih George R. R. Martina Píseň ledu a ohně Anne Groell naznačila na diskusním fóru fanouškům ukončení ságy, podle níž vznikl televizní seriál Hra o trůny, po osmém dílu.

Groell napsala, že přítomnost osmého království by mohla znamenat i osmou knihu. George R. R. Martin před časem navrhoval ukončení prý už po čtyřech dílech.

Podívejte se na druhý trailer čtvrté série Hry o trůny.
Podívejte se na druhý trailer čtvrté série Hry o trůny.

Původně měla Píseň ledu a ohně vzniknout jen jako trilogie, ale právě Groell prý přemluvila Martina k pokračování: "Vzpomínám si, že mi kdysi volal, aby se přiznal, že jeho malá trilogie by ještě mohla pokračovat. Předpověděl tehdy čtyři knihy. Já oponovala a řekla sedm. On na to: pět. Opět jsem se nedala a řekla: sedm knih pro sedm království. Nakonec jsme se shodli. Jenže technicky vzato je tam osm království. Takže nakonec bude asi v pořádku osm knih pro sedm království."

Groell ale připouští, že "sedm knih je to, co máme v současné době ve smlouvě", a Martin pracuje na šesté knize nazvané Wind of Winter (česky Vichry zimy), která má navázat na Hostinu pro vrány a Tanec s draky.

Datum vydání autor zatím tvrdošíjně odmítá prozradit. Fanoušci spekulují o letošku, ovšem přesněji tuhle velmi očekávanou informaci Groell odmítla komentovat.

Zatím poslední pátý díl ságy vyšel pod názvem Tanec s draky v roce 2011, od té doby zpopularizoval Martinovo dílo seriál Hra o trůny, a tak jsou očekávání na něj kladená zcela mimořádná. Spisovatel je známý dlouhými prolukami mezi jednotlivými knihami, které bývají pro fanoušky velmi frustrující. "Čím více čtenářů máte, tím těžší je udržet krok," řekl Martin.

Na otázku, zda se ho někdy Groell snažila přimět k rychlejší práci, padla jasná odpověď: "Proboha, ano, mnohokrát. Ale on je velmi tvrdohlavý!"

 

Právě se děje

Další zprávy