Favoritem Magnesie Litery je kniha o básníkovi Ivanu Blatném

ČTK ČTK
10. 3. 2015 12:10
Nominace na knižní cenu má 24 knih, Literu může získat Reiner či Kahuda.
Martin Reiner
Martin Reiner | Foto: ČTK

Praha - V soutěži Magnesia Litera má šanci získat hlavní cenu úspěšná publikace Martina Reinera o básníkovi Ivanu Blatném, která loni vyhrála tradiční anketu Kniha roku, nebo obsáhlý román Václava Kahudy Vítr, tma, přítomnost.

Dvojnásobný počet nominací v kategorii prózy pořadatelé vyhlašují proto, aby pomohli více beletristickým knihám v jejich propagaci a cestě ke čtenářům. O Reinerově knize Básník se mluví jako o jednom z největších literárních počinů loňského roku, dostal za ni i Cenu Josefa Škvoreckého.

"Jsou dvě knihy, které porota nemohla pominout," uvedl předseda poroty pro prózu Vladimír Karfík o Reinerově a Kahudově knize. Spolu s románem Petra Stančíka Mlýn na mumie jde podle něj o trojici knih, které odkrývají tajemství - Reiner málo známá léta básníka Ivana Blatného v Británii, Kahuda mimo jiné pátrá ve své rodině a Stančíkův hrdina pátrá po sériovém vrahovi.

Šestici nominovaných doplňují román Hany Lundiakové IMAGO Ty trubko!, který vypráví o undergroundově podbarveném dětství a dospívání dívky Houžvičky a posléze o její zkušenosti mateřství, virtuálního života na sociální síti a nevyhnutelné práci v korporaci. Knihu povídek Předběžná ohledání má ve hře Petr Pazdera Payne. Próza Mileny Slavické Hagibor vypráví příběh tří generací žen, do jejichž života nepřímo, ale přesto velmi citelně zasáhly dějiny druhé poloviny 20. století.

V soutěži Magnesia Litera je nominována v kategorii objev roku spolu s Matějem Hořavou a jeho souborem kratších próz z rumunského Banátu nazvaným Pálenka a básnickou sbírkou Alžběty Michalové Zřetelně nevyprávíš. Na cenu za nakladatelský čin jsou nominovány Akademický atlas českých dějin, publikace Kamil Lhoták a kniha a Dějiny československého komiksu 20. století.

 

Právě se děje

Další zprávy