Nominace na Cenu Josefa Škvoreckého ovládly ženy, šanci má i držitelka Litery

ČTK ČTK
23. 8. 2016 10:41
Pět finalistů, z toho čtyři ženské autorky, zveřejnili pořadatelé literární Ceny Josefa Škvoreckého. Z 15 nominovaných titulů porota vybrala knížky držitelky ceny Magnesia Litera Anny Bolavé, před rokem zesnulé Zuzany Brabcové, Petra Daniela, Sylvy Fischerové a Markéty Pilátové. Vítěz letošního, desátého ročníku ceny nesoucí jméno po známém spisovateli a exilovém vydavateli oznámí pořadatelé počátkem listopadu.
Anna Bolavá.
Anna Bolavá. | Foto: ČTK

Porota Ceny Josefa Škvoreckého vybrala pět finalistů, kteří začátkem listopadu získají literární ocenění pojmenované po slavném spisovateli. Šanci má titul Anny Bolavé, zesnulé Zuzany Brabcové, Petra Daniela, Sylvy Fischerové a Markéty Pilátové.

Anna Bolavá je ve finále se stejnou knihou, za níž dostala Literu v nejprestižnější kategorii, tedy v kategorii prózy. Pod pseudonymem se skrývá bohemistka, jazyková korektorka, recenzentka a spisovatelka Bohumila Adamová (1981). Její prozaický debut vypráví příběh ženy, která se snaží utéct od minulosti, odchází do přírody a posedle sbírá léčivé rostliny. Román vypráví o závislosti, jež vede k izolaci i ztrátě sebe samé.

Zuzana Brabcová má v soutěži svůj poslední, pátý román Voliéry, který dokončila před svou náhlou smrtí ve věku 56 let loni v srpnu. Petr Daniel je mezi finalisty s románem Straka na šibenici, Sylva Fischerová s titulem Bizom aneb Služba a mise a Markéta Pilátová s knihou Hrdina od Madridu.

Mezi nominovanými knihami letos nebyl žádný z předchozích laureátů ceny. Ti pak také figurují v porotě – letos v ní tak zasedli Tomáš Zmeškal (2009), Emil Hakl (2010), Kateřina Tučková (2012), Jakuba Katalpa (2013) a Vladimír Poštulka (2015). Kromě finalistů byly mezi patnáctkou nominovaných také třeba tituly Matouš, tedy fragmenty deníků zesnulého filmového historika Jiřího Cieslara nebo utopický román Urbo kune Miloše Urbana.

 

Právě se děje

Další zprávy