Bob Dylan získal Nobelovu cenu za literaturu, jeho poetické texty připomínají Homérovy verše

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 13. 10. 2016 15:43
Letošním držitelem Nobelovy ceny za literaturu se stal muzikant Bob Dylan. Dylan má za sebou pětapadesátiletou hudební kariéru a za tu dobu napsal přes 500 písní a prodal přes 74 milionů kopií svých alb. Označení "jeden z nejvlivnějších hudebních velikánů" platí u Dylana jako u málokoho, jeho vliv ale již dávno překročil hranice hudby. Dylan je rovněž uznávaným literátem, získal jako první rockový hudebník v historii Pulitzerovu cenu, hrál v několika filmech a na svých cestách také maluje.
Letošním držitelem Nobelovy ceny za literaturu se stal muzikant Bob Dylan.
Letošním držitelem Nobelovy ceny za literaturu se stal muzikant Bob Dylan. | Foto: Reuters

Nobelovu cenu za literaturu získal americký písničkář, hudebník a umělec Bob Dylan. Obdržel ji za vytváření poetických novotvarů ve velké tradici amerického písničkářství, oznámila švédská akademie věd.

Mezi jeho neznámější hity patří písně Blowin'in The Wind nebo Like A Rolling Stone.

Sara Daniusová ze švédské Královské akademie věd odůvodnila rozhodnutí poroty následovně: „Když se podíváte zpátky o pět tisíc let, objevíte Homéra a Sapfó. Psali poetické texty, které byly určené k přednesu. To samé platí o Bobu Dylanovi. Pořád čteme Homéra a Sapfó a baví nás.“

Dylanovo jméno se objevovalo mezi favority na udělení Nobelovy ceny za literaturu posledních dvacet let, většina odborníků ale nepovažovala za pravděpodobné, že by ocenění dostal někdo, koho veřejnost vnímá především jako hudebníka, napsala agentura AP.

Člen švédské akademie Per Wästberg označil Dylana za "asi největšího žijícího básníka". Na dotaz, zda čtení čerstvého nositele Nobelovy ceny, které se tradičně koná v závěru roku ve Stockholmu, nebude spíš koncert, Wästberg odpověděl: "Doufejme, že ano."

"Od Orfea po Faize byly písně a poezie úzce spjaty. Dylan je vynikající dědic bardské tradice. Skvělá volba," napsal jeden z favoritů letošního udílení Nobelových cen, Brit indického původu Salman Rushdie. Faiz byl slavný pákistánský básník.

Ocenění Dylana přivítala i řada politiků, mezi prvními chilská prezidentka Michelle Bacheletová nebo německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, podle nějž šlo o "odvážné rozhodnutí".

Naopak skotský romanopisec Irvine Welsh reagoval rozzlobeně. I když se označil za Dylanova fanouška, rozhodnutí poroty je podle něj "nedomyšlené nostalgické ocenění vyvržené ze zkažených prostat senilních, breptajících hipíků". "Uvedli Dona DeLilla do rockové síně slávy?" zeptal se ironicky na twitteru.

I čeští čtenáři znají Dylana literáta z jeho knihy básní a písní v próze pod názvem Tarantule (1971). Tento strhující soubor "městské poezie, plné pouličních týpků a známých osobností", plný hypnotické Dylanovy imaginace, vydalo v roce 1997 nakladatelství Argo. Několikrát vydal Dylan knižně i své písňové texty a v roce 2004 vyšla také první část jeho pamětí.

"Udělení Nobelovy ceny za literaturu Bobu Dylanovi je pro mě příjemným překvapením, protože poprvé byla udělena člověku, který nepsal básně, divadelní hry, prózu, romány, který nebyl ´literátem´, ale člověku, který přichází z oblasti, jež je někdy přehlížená, totiž z populární hudby," řekl ČTK Josef Rauvolf, překladatel a hudební publicista

Písní napsal Dylan přes 500 a prodal přes 74 milionů kopií svých alb. Rovněž hrál v několika filmech a na svých cestách také maluje. A hlavně neustále koncertuje.

V roce 1988 se vydal na své Nikdy nekončící turné (Never Ending Tour) a je na něm dodnes. Ročně to znamená kolem stovky koncertů ve všech možných světadílech. Několikrát vystoupil i v Česku, poprvé v roce 1994, naposledy v červenci 2014.

Loni získala Nobelovu cenu za literaturu běloruská spisovatelka a novinářka Světlana Alexijevičová, která jako kritička režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka byla nucena žít přes deset let v exilu.

Laureát Nobelovy ceny kromě prestižní medaile a diplomu získá i osm milionů švédských korun (22,5 milionu Kč). Slavnostní předání ocenění se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.

Oznámení laureáta ocenění za literaturu uzavřelo letošní ohlašování prestižních cen.

 

Právě se děje

Další zprávy