Legendární časopis Čtyřlístek oslavil jubilejní 600. vydání. Čtenáře baví už 46 let

ČTK ČTK
13. 11. 2015 21:30
Oblíbený dětský časopis Čtyřlístek oslavil v pátek jubilejní šestisté vydání časopisu. Čtyři kamarády Bobíka, Fifinku, Myšpulína a Pinďu vymysleli manželé Němečkovi. "Za odpoledne jsem je měl nakreslené," vzpomínal Němeček, který od začátku věděl, že nechce lidské postavičky. První číslo vyšlo až po srpnové okupaci v roce 1968, kdy socialistický režim začal přitvrzovat. Čtyřlístek vychází už celých 46 let. V době největší slávy měl Čtyřlístek náklad 220 tisíc výtisků. Dnes je to už jen 60 tisíc výtisků.
Jaroslav Němeček kreslí Čtyřlístek.
Jaroslav Němeček kreslí Čtyřlístek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V pražském divadle Metro v pátek desítkami bublin z bublifuků pokřtili jubilejní 600. vydání časopisu Čtyřlístek. Dětský komiks baví čtenáře napříč generacemi již 46 let.

Za přítomnosti autorů manželů Němečkových se role kmotry ujala Kateřina Janků, stříbrná medailistka ve skoku o tyči ze světového šampionátu v atletice 2007, a děti vybrané z publika.

"Se Čtyřlístkem jsem vyrůstala a velice ráda ho používám i dnes při své vlastní práci s dětmi ve sportovní školce, kde působím," uvedla Janků.

Součástí programu bylo divadelní představení Čtyřlístek v pohádce. Akci předcházela autogramiáda Jaroslava Němečka, duchovního otce a dlouholetého kreslíře. "Na dalších šest set dílů to nevypadá, další stovka by mi stačila," podotkl k budoucnosti komiksu.

Za odpoledne jsem je měl nakreslené

Křest byl součástí oslav výročí Čtyřlístku, které se do 23. prosince konají v rámci výstavy v Galerii umění pro děti GUD. "Výstava chce děti seznámit s jednotlivými postavami, a to jejich aktivním zapojením do hry a poznání. Cestou putování v galerii budou odhalovat hlavní tajemství přátel Bobíka, Fifinky, Myšpulína a Pindi," sdělila Kateřina Samková, ředitelka Galerie GUD.

Čtyři kamarády vymysleli manželé Němečkovi. "Za odpoledne jsem je měl nakreslené," vzpomínal před časem Němeček, který od začátku věděl, že nechce lidské postavičky. "Nejsem kreslíř pro realistickou kresbu. Věděl jsem, že to má být pro děti a že vhodná volba budou zvířátka s lidskými vlastnostmi.

A ukázalo se, že to byla dobrá volba, protože třeba Rychlé šípy nelze poslat do kosmu. Pokud by naši autoři byli ve vymýšlení příběhů omezováni možnostmi jejich reálného uskutečnění, těžko bychom vydrželi tolik let," dodal.

Idea Čtyřlístku vznikala v 60. letech, první číslo vyšlo až po srpnové okupaci v roce 1968, kdy socialistický režim začal přitvrzovat. Menší nakladatelství ale nebylo podle Němečka tak na očích.

První čísla vyšla v Orbisu, který vydával populárně naučné tituly z oblasti divadla, filmu a fotografie. Velká nakladatelství zasáhly politické prověrky, lidé, kteří se proti režimu veřejně postavili, museli přestat publikovat, což byl i případ autorky textu Ljuby Štíplové.

V době největší slávy měl Čtyřlístek náklad 220 tisíc výtisků. Po roce 1989 klesl na 45 tisíc výtisků, v posledních letech se opět zvedl až na 60 tisíc výtisků. Vydavatelství Čtyřlístek vede Němečkův syn Vít.

"Já už jsem jen autor, on s mojí manželkou rozpohyboval muzeum v Doksech, které každý rok navštíví kolem 29 tisíc lidí," dodal výtvarník. Radost mu dělá emise poštovních známek, kterých vyšlo celkem sedm milionů, celovečerní film i knižní vydání nejstarších dílů Čtyřlístku.

 

Právě se děje

Další zprávy