Komiksové tipy: Boj s prezidentem i kouzelný svět končí

Richard Klíčník
17. 12. 2014 8:26
Ohlédnutí za čtyřmi skvělými komiksovými řadami, které letos vydaly své úplně poslední díly. Už máte vánoční dárky?
Komiksové tipy.
Komiksové tipy. | Foto: Aktuálně.cz

Komiksové tipy - Také letos se podařilo českým vydavatelům komiksu dokončit několik slavných řad, které vycházely celá léta. Protože jsou v českém jazyce nyní kompletní a navíc se blíží konec roku, nastává přímo ideální příležitost k populárnímu bilančnímu článku.

Takže se pojďme s úctou rozloučit s Transmetropolitanem, Posledním z mužů, Kůstkem a Calvinem a Hobbesem.

Transmetropolitan: Prezident jako český

Protože je Transmetropolitan nejoblíbenějším komiksem všech novinářů, začneme s ním. Hlavní představitel (pochopitelně novinář) Spider Jerusalem měl to štěstí, že se jeho příběhy stávají bytostně aktuálními dvanáct let poté, co série skončila v Americe.

Foto: Aktuálně.cz

Jedná se sice o příběh zasazený do kyberpunkového města budoucnosti, ve kterém najdete hyperbolu všech neřestí současného světa, ale hlavní dějová linie pojednává o síle slova, nedotknutelnosti politiků a nutnosti psát pravdu za každou cenu.

Transmetropolitan má celkem deset knih. V prvních dvou slavného scenáristu Warrena Ellise baví hrát si s vesmírem, který vymyslel. Jeho novinář píše o všem, o čem se ostatní psát neodvažují, ale to je tak v zásadě asi vše.

Foto: Aktuálně.cz

Někdy ve čtvrtém díle Transmetropolitan ztrácí dech. A pak se začne odehrávat jeden z největších komiksových příběhů, které jsme měli možnost sledovat. Spider Jerusalem se pouští do nerovného souboje s prezidentem Ameriky, který pevně věří, že musí vládnout, protože je k vládnutí předurčen. Pochopitelně komiks si může dovolit nadsázku, přesto ale zejména českému čtenáři tuhne při prezidentově jednání s médii úsměv ve tváři.

Závěr Transmetropolitana je nejlepší z celé série a zaslouží si krásných 90 % na hodnoticím žebříčku.

Y: Opravdu poslední z mužů

Než začal vycházet komiks Živí mrtví (který se dočkal i úspěšného televizního zpracování), byl Y: poslední z mužů možná nejpopulárnější sérií s postapokalyptickým scénářem. Autor Brian K. Vaughan za něj také získal v roce 2008 komiksového Oscara – Eisnerovu cenu. A druhou řada dostala ve stejném roce za kresbu.

Y: Poslední z mužů.
Y: Poslední z mužů. | Foto: BB Art

Základní dějová situace je nekomplikovaná – v jediný okamžik vyhynou na planetě zemi všichni samci vyšších druhů. Až na dvaadvacetiletého Yoricka a jeho opičáka Ampersanda.

Pokud byste čekali zrod akčního hrdiny, který se ujme úkolu rozplemenit lidstvo do původních stavů, nemohli byste být dál od pravdy. Yorick je zamilovaný do svojí holky, která je toho času v Austrálii (on je kdesi v USA). Té je téměř bezvýhradně věrný po celou dobu komiksového putování, které zabere čtyři roky.

Yorick je typickým romantickým hrdinou, jehož od jisté smrti chrání jeho koníček (po vzoru Houdiniho je mistrem útěků) a krásná vládní agentka 355. To, že během hledání Yorickovy dívky odhalí i příčinu genderocidy a podaří se jim najít způsob, jak přivést chromozom Y zpátky k životu, je už takovým milým bonusem.
Série si zaslouží 75 %, ale pokud se rádi díváte na hezké komiksové hrdinky, které vzhledem k nedostatku mužských protějšků propadají lesbickým vztahům (vždy velmi soft), může od vás získat i pět procent navíc.

Velká fantasy bitva o osud světa vrcholí

Jestli už máte dost mediální masáže okolo posledního dílu Hobita, máme pro vás svěží alternativu: poslední díl Kůstka. Sedmá a poslední kniha série Jeffa Smitha, kterou redakce časopisu Time (redaktoři budou nejspíš velcí milovníci komiksů) označila za jednu ze 100 nejlepších knih 20. století, také právě dorazila na pulty knihkupectví.

Oč jde? Tři Kůstci (Kůstek je podivná rasa bytostí, které se chovají úplně jako dnešní lidé, ale vypadají úplně jinak) byli kvůli podvodům vyhnáni z Kůstkova a přešli velkou poušť. Nalezli údolí, ve kterém žijí lidé (ti jsou pro změnu hodně fantasy) a krysáci (to jsou ti zlí). Taky tu žili draci, ale to už je dávno.

Foto: Aktuálně.cz

Nad údolím se ale stahují mračna, protože se probouzí Pán kobylek, který chce pozřít celý svět. Pochopitelně do cesty se jim postaví tři Kůstci, kteří jsou ze všeho nejdříve klauny a až potom hrdiny. V zásadě ale dělají doprovod babičce Ben a její vnučce Trnce z farmy, které jsou ve skutečnosti… Ale to bychom vás připravili jedno z mnoha překvapení celé řady. Kůstek patří neoddiskutovatelně k nejroztomilejším komiksům, které kdy vycházely, což tvoří velmi povedený kontrast k síle a temnotě vrcholných scén celé ságy.

Pokud jste na Kůstka ještě nenarazili, jedná se o jasný vánoční tip, který si také zaslouží 90 % hodnocení. Navíc jde o čtení pro celou rodinu!

Calvin a Hobbes jednoho dne prostě skončili

Poslední komiksová řada, o které bude řeč, skončila v češtině už na sklonku léta. Tehdy vyšla jedenáctá kniha sebraných stripů Billa Wattersona, které pojednávají o báječném životě školou povinného kluka Calvina a jeho domácího tygra (který je pro všechny ostatní jenom plyšový) Hobbese.

Ne nadarmo se poslední kniha jmenuje Svět je kouzelný, protože tak, jak jej vidí hlavní protagonisté (pojmenovaní podle myslitelů Kalvína a Hobbese), skutečně magický je.

Foto: Aktuálně.cz

Calvin a Hobbes vycházeli v novinách „jenom“ deset let, ale přesto se jim podařilo hravě zařadit mezi tři nejlepší stripy historie (společně s Peanuts a Garfieldem). Jejich dobrodružství jsou pohlazením po duši a také díky skvělému překladu Richarda Podaného si je prostě zamilujete. Výhodou je, že v tomto případě nezáleží na pořadí, v jakém budete knihy číst. Stejně si je nakonec pořídíte všechny! Poslední strip Calvina a Hobbese vyšel před devatenácti lety 31. prosince 1995 a nezestárnul od té doby ani o pět minut.

Calvin a Hobbes si v jakémkoli okamžiku svojí desetileté existence zasloužili vždy plných 100 %.

 

Právě se děje

Další zprávy