Knižní senzace Dívka ve vlaku katapultovala její autorku do elitního klubu

Kultura Kultura
4. 8. 2016 12:57
Bývalá finanční novinářka Paula Hawkinsová se stala podle časopisu Forbes jednou z nejlépe placených spisovatelek na světě. Vděčí za to románu Dívka ve vlaku, kterého se celosvětově prodalo přes 11 milionů kopií a na podzim uvede jeho filmovou adaptaci hollywoodské studio Universal. Hawkinsová ve výdělcích překonala i autora předlohy k televiznímu seriálu Hra o trůny.
Dívka ve vlaku (filmový plakát).
Dívka ve vlaku (filmový plakát). | Foto: Freeman Ent.

Třiačtyřicetiletá Paula Hawkinsová se zařadila podle žebříčku časopisu Forbes do elitního klubu nejbohatších spisovatelů. Díky knize Dívka ve vlaku, které se celosvětově prodalo přes 11 milionů kusů, si za uplynulý rok vydělala 10 milionů dolarů.

Paula Hawkinsová
Paula Hawkinsová | Foto: Arild Vågen

Dostala se tak před George R. R. Martina, autora knižní předlohy seriálu Hra o trůny, či Dana Browna. Žebříčku suverénně vévodí americký spisovatel James Patterson, autor populárních knih pro děti.

Bývalá novinářka narozená v Zimbabwe, která se do Londýna přistěhovala v roce 1989 a studovala tu na Oxfordu, se živila jako ekonomická redaktorka The Times. Kariéru profesionální spisovatelky odstartovala knihami, ve kterých radila ženám s financemi. Pod pseudonymem Amy Silverová rovněž psala nepříliš úspěšné romantické komedie.

Úspěch jí přinesl až loňský thriller Dívka ve vlaku, ve kterém zpracovala téma drog, alkoholu a domácího násilí. Nakladatelé knihu přirovnávali k "nové Zmizelé" v narážce na úspěšný román Gillian Flynnové, který před dvěma roky proslavila filmová adaptace režiséra Davida Finchera.

Podobný osud teď může potkat i Hawkinsovou, která prodala práva na zfilmování hollywoodskému studiu Universal. To v říjnu letošního roku uvede do kin stejnojmenný snímek režiséra Tatea Taylora s Emily Bluntovou v hlavní roli.

"Strašně dlouho jsem se strachovala o svoji finanční situaci, co vlastně budu dělat se svým životem," přiznala Hawkinsová v loňském roce v rozhovoru pro deník The Guardian a dodala: "Cítím teď úlevu, ale i strach. Hodně lidí si to teď přečte a to z vás pak udělá docela zranitelnou osobu."

Žebříček nejlépe placených autorů podle časopisu Forbes (částky v milionech dolarů):

1. James Patterson (95)
2. Jeff Kinney (19,5)
3. J. K. Rowlingová (19)
4. John Grisham (18)
5. Stephen King (15)
5. Danielle Steelová (15)
5. Nora Robertsová (15)
8. E. L. Jamesová (14)
9. Veronica Rothová (10)
9. John Green (10)
9. Paula Hawkinsová (10)
12. George R. R. Martin (9,5
12. Dan Brown (9,5)
12. Rick Riordan (9,5)

 

Právě se děje

Další zprávy