Festival spisovatelů představí Maroko i favoritku na Nobela

ČTK ČTK
4. 9. 2014 12:02
V listopadu přijede do Prahy Světlana Aleksijevičová z Běloruska. Experti ji označují za favoritku Nobelovy ceny za literaturu.
Světlana Aleksijevičová.
Světlana Aleksijevičová. | Foto: Profimedia

Praha - Festival spisovatelů Praha se letos bude věnovat především marocké literatuře, představí ale i tamní výtvarné umění. Zástupci současné marocké kultury do Prahy přijedou pár týdnů předtím, než Českou republiku navštíví marocký král Muhammad VI.

Motto festivalu zní Láska a nenávist a uskuteční se 2. a 3. října v Senátu. Pokračovat bude 7. listopadu, kdy přijede ukrajinsko-běloruská novinářka a spisovatelka Světlana Aleksijevičová. Již loni se o ní mluvilo jako o možné kandidátce na Nobelovu cenu, letos ji sázkové kanceláře staví na čtvrté místo možných laureátů.

Její dílo podle organizátorů festivalu staví na základní lidskosti, její texty jsou ozvěnou ústních tradic, myšlenek a utrpení obyvatel sovětské říše. Bojovala s komunistickou cenzurou a psala reportáže ze sovětské války v Afghánistánu. V Praze bude číst ze své knihy Modlitba za Černobyl. "Je to kus mého života. Žiji zde, nikdy se toho nezbavím," říká.

Maroko v Praze

Z Maroka do Prahy přijedou spisovatelé, básníci a malíři. "Jeden z hostů, malíř Madí Kutbí, předseda Národní nadace muzeí, do Prahy přijíždí krátce před výstavou v pařížském Louvru," říká koordinátor programu festivalu Josef Brož.

V pátek 3. října se uskuteční diskuse o umění a literatuře mezi Kutbím a dalším hostem festivalu, prozaikem a malířem Mahím Binibinim. Moderátorkou diskuse bude Anna Pravdová, kurátorka Národní galerie.

Binibiniho oceněný román Hvězdy ze Sidi Moumen vydá u příležitosti jeho návštěvy v českém překladu nakladatelství Práh pod názvem Boží koně ze Sidi Moumen. Přijede také berberská básnířka Fátima Šahídová, jejíž verše překládá významný český básník Miloslav Topinka. Sálim Himmíš je súfijský vědec a filozof, ale také bývalý marocký ministr kultury.

Přijedou také zástupci Unie marockých spisovatelů, předseda marockého senátu a současný marocký ministr kultury, kteří se s Martinem Vopěnkou, předsedou českého Svazu knihkupců a nakladatelů, setkají při diskusi o podnikání a podpoře v oblasti knižního průmyslu.

Za českou stranu pořadatelé k diskusím přizvali bývalého ministra a diplomata Jana Kavana, spisovatele Tomáše Zmeškala a publicistu a překladatele Jana Čulíka.

 

Právě se děje

Další zprávy