Favoritem na Nobelovu cenu je podle sázkařů Murakami

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 9. 2014 14:20
Haruki Murakami byl jasným favoritem pro sázkaře už loni, kdy cenu získala Kanaďanka Alice Munro.
Haruki Murakami.
Haruki Murakami. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Měsíc před udílením letošních Nobelových cen za literaturu už sázkaři opět tipují své favority pro zisk ocenění za literaturu a v jejich očích má stejně jako loni největší šance japonský romanopisec Haruki Murakami.

Podle britské sázkové kanceláře Ladbrokes, která umožňuje vsadit si na vítěze Nobelovy ceny za literaturu od loňského října, je nyní kurz na jeho vítězství 5:1, v poli jeho konkurentů jej ale dohání keňský spisovatel Ngugi wa Thiong'o, jehož kurz v poslední době závratně vzrostl z 33:1 až na 10:1.  Milan Kundera nyní s kurzem 16:1 figuruje v první desítce.

U sázkařů z Ladbrokes byl Murakami jasným favoritem už loni, Nobelovu cenu ale poté získala kanadská autorka brilantních povídek Alice Munro.

Podle britského deníku The Guardian se v poslední době u některých jmen kurzy na vítězství dramaticky měnily. Kromě Keňana si výrazně polepšil i americký spisovatel Philip Roth, který z původního kurzu 50:1 vystoupal až na nynějších 16:1.

“Většinou na Rotha ale sází lidé ve Velké Británii přímo v sázkových kancelářích, což je neobvyklé. Běžně sázky registrujeme spíš na webu nebo skrze mobilní aplikaci,” upřesnil mluvčí Ladbrokes.

Datum udělení literárního ocenění se každoročně drží do poslední chvíle v tajnosti. Letos se předpokládá, že se jméno nového laureáta svět dozví ve čtvrtek 9. října, protože je to poslední den v týdnu vyhlašování Nobelových cen, který ještě zůstal volný. Spekulace o možném vítězi jsou založeny pouze na rozvaze sázkařů, protože Nobelův výbor jména nominovaných nezveřejňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy