Do Česka míří nejdražší kniha všech dob. Váží 30 kilo, koupit si ji můžete za 329 tisíc

Magazín Magazín
Aktualizováno 10. 8. 2016 18:19
Unikátní tři svazky kompletní fotodokumentace Sixtinské kaple vycházejí v nákladu 1999 výtisků. Stovka z nich míří do Česka a zapráší se po nich zřejmě již během předprodeje. Každý, kdo si třicet kilogramů těžkou trojdílnou knihu za 329 tisíc korun pořídí, přispěje na opravu této unikátní památky. Bude také zapsán na seznam donátorů ve třetím svazku a dočká se osobní prohlídky kaple s vlastním průvodcem.
Pořizování snímků do knihy Sixtinská kaple
Pořizování snímků do knihy Sixtinská kaple | Foto: Euromedia Group

Rovná stovka Čechů bude mít brzy možnost stát se majitelem historicky nejdražšího knižního titulu, který se kdy dostal na pomyslné pulty tuzemských knihkupců.

V předprodeji se objevilo unikátní vydání knihy s názvem Sixtinská kaple, o jejíž vydání se zasadila Vatikánská muzea. Z celosvětově limitované edice 1999 kusů je pro český trh určeno 100 z nich, cena jednoho svazku je 329 tisíc korun, v předprodeji pak o sto tisíc méně. 

Svazek tří knih pojmenovaných po nejslavnější renesanční památce světa obsahuje kompletní fotodokumentaci nástěnných maleb Sixtinské kaple v reálné velikosti. „Fotosnímky jsou pořizovány zvláštní technikou s laserovým zaměřením, čímž přesností detailů fotografie předčí i běžnou rozlišovací schopnost lidského oka,“ vysvětluje Petra Diestlerová, redaktorka knihy z nakladatelství Euromedia Group, které nyní publikaci postupně nabízí úzkému okruhu zákazníků.

Sixtinská kaple se nachází v Apoštolském paláci ve Vatikánu. Turisté se do ní dostanou přes Vatikánská muzea. Proslavila výjev Posledního soudu od Michelangela, z médií je známá převážně jako místo, kde se volí papež.

Vlastní jméno na seznamu vedle papeže Františka

Knihu je možné zakoupit pouze přes internet. Pro český trh určil Vatikán sadu s pořadovými čísly 701 až 800, čeští zákazníci si budou moci zvolit číslo z této řady. Každý, kdo si knihu zakoupí, získá možnost zapsání svého jména na seznam donátorů. Ten bude součástí třetího svazku a kromě papeže Františka bude obsahovat i slavná jména umělců a podnikatelů z celého světa.

Noví majitelé dále dostanou jako osobní poděkování od Vatikánu pozvánku pro dvě osoby na individuální prohlídku Sixtinské kaple s vlastním průvodcem, a to mimo běžné návštěvní hodiny. Část prostředků z prodeje knih totiž Vatikán využije na plánovanou rekonstrukci Sixtinské kaple.

Součástí trojdílné knižní publikace vážící 30 kilogramů je i certifikát vlastnictví a ochranné rukavice pro manipulaci s knihou, která je kvůli zachování kvality fotografií tištěna speciálními barvami.

Unikátní dílo je rozděleno do tří částí pojmenovaných Poslední soud, Strop a Fresky z 15. století, tedy podle jednotlivých částí Sixtinské kaple, které byly důkladně zachyceny fotoaparáty naposledy před 37 lety.

Podle zástupců nakladatelství Euromedia Group je pravděpodobné, že se všech 100 svazků vyprodá již během předprodeje: „Kvůli zápisu jmen na seznam donátorů ve třetím svazku přitom knihy není možné spatřit naživo. Všech sto majitelů obdrží svůj svazek letos 1. prosince, kdy jim je na smluvenou adresu přiveze kurýr,“ dodává Petra Diestlerová.

Zveřejnění korespondence Jana Pavla II. s vdanou ženou mě nepřekvapilo, papež je mi teď sympatičtější, říká kněz Marek Orko Vácha. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy