Českým spisovatelům došla trpělivost se Zemanem: Vyvoláváte strach z uprchlíků a nedbáte o pověst ČR

ČTK ČTK
3. 11. 2015 23:30
Zástupci českého PEN klubu v čele s Jiřím Dědečkem či Ivanem Klímou zaslali otevřený dopis prezidentu Miloši Zemanovi. Nelíbí se jim, že vyvolává strach z uprchlíků a zpochybňuje společenské autority ať už jde o OSN nebo českou ombudsmanku. Kritizují také za jeho údajný odpor ke vzdělancům, akademické obci či odkazu novináře Ferdinanda Peroutky. Uvítali bychom, kdybyste dbal o dobrou pověst České republiky i v zahraničí, kde Vaše nebezpečně zjednodušené osobní názory způsobují zděšení a vytvářejí negativní obraz naší země," vyzývají autoři dopisu.
Jiří Dědeček.
Jiří Dědeček. | Foto: ČTK

Praha - Prezident Miloš Zeman vyvolává u veřejnosti strach z uprchlíků a zpochybňuje společenské autority, jakými jsou úřad ombudsmana či orgány OSN. Tvrdí to zástupci Českého centra Mezinárodního PEN klubu, kteří hlavě státu zaslali otevřený dopis. Jeho znění poskytli ČTK.

"Pod záminkou hrozby radikálního islamismu právě Vy, pane prezidente, podněcujete odmítání pomoci zuboženým lidem, kteří ztratili všechno a snaží se začít znovu," vytýkají prezidentovi autoři dopisu. Zemana kritizují také za jeho údajný odpor ke vzdělancům, akademické obci či odkazu novináře Ferdinanda Peroutky. Hlavu státu zároveň vyzývají, aby přestala zpochybňovat instituce, jako jsou OSN, ombudsmanka Anna Šabatová či představitelé univerzit jenom proto, že mají jiný názor než on.

Ombudsmanka Šabatová žalovala v zahraničí na Českou republiku, říká v reakci na kritiku ze strany OSN mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Miloš Zeman se prý s Vysokým komisařem OSN sejde. | Video: Filip Horký

"Uvítali bychom, kdybyste dbal o dobrou pověst České republiky i v zahraničí, kde Vaše nebezpečně zjednodušené osobní názory způsobují zděšení a vytvářejí negativní obraz naší země," vyzývají autoři dopisu. Těmi jsou kromě předsedy Českého centra Mezinárodního PEN klubu Jiřího Dědečka i jeho místopředsedové Ivan Klíma a Markéta Hejkalová a další představitelé této organizace.

Zeman koncem října nařkl ombudsmanku Šabatovou z toho, že se svou kritikou životních podmínek v zařízení pro uprchlíky v Bělé jen snaží zviditelnit. Prezident se dostal také do sporu s Vysokým komisařem OSN pro lidská práva, který vyjádřil znepokojení nad "xenofobními veřejnými projevy, včetně islamofobních výroků" české hlavy státu. Hradní mluvčí na kritiku zareagoval tvrzením, že jde stupňující se kampaň proti České republice kvůli jejímu postoji k migrační krizi.

Oceněných kontroverzních osob je jenom pár. Jenomže tak to bylo vždycky a pokud to někdo považuje za plus, je to jen důkaz, jak nízko Miloš Zeman naše očekávání srazil.
 

Právě se děje

Další zprávy