Autor slavných Strážců a V jako Vendeta končí s komiksy, chce se věnovat filmu

Kultura Kultura
9. 9. 2016 16:13
Ikona světového komiksu oznámila, že končí s psaním kreslených příběhů. Alan Moore již necítí v komiksech výzvu a raději se bude věnovat románům nebo filmům. V plánu má ještě dokončit několik komiksových děl, mimo jiné i poslední díl k Lize výjimečných. „Teď mě zajímají například filmy nebo velké romány, ale nemám ponětí, jestli to zvládnu,“ vysvětlil.
Komiks Strážci se dočkal v roce 2009 zfilmování od režiséra Zacka Snydera.
Komiks Strážci se dočkal v roce 2009 zfilmování od režiséra Zacka Snydera. | Foto: Warner Bros.

Anglický komiksový scenárista, který je podepsaný pod slavnými tituly V jako Vendeta, Z pekla nebo Strážci, oznámil, že končí s kreslenými příběhy. Píše o tom web deníku The Guardian.

Alan Moore
Alan Moore | Foto: Fimb

Alan Moore to řekl na londýnské tiskové konferenci ke své poslední knize Jeruzalém s tím, že se při práci cítí až příliš pohodlně. „Myslím, že jsem toho pro komiksy udělal dost. Udělal jsem, co jsem mohl. Kdybych pokračoval v jejich psaní, jen by to vedlo k horší kvalitě,“ vysvětlil.

„Nemusím sobě ani nikomu jinému nic dokazovat,“ dodal. Neznamená to, že by od jednoho z nejslavnějších komiksových tvůrců už nic nevyšlo, ještě musí dodělat například Cinema Purgatorio nebo poslední knihu k sérii Ligy výjimečných.

Moore by se rád věnoval psaní velkých románů nebo práci pro film, přestože je kritikem Hollywoodu a jeho komiksových adaptací. V 80. letech spolupracoval s vydavatelstvím DC, se kterým se rozhádal kvůli autorským právům a merchandisingu. Poté požadoval, aby jeho jméno odstranili ze všech komiksových prací, ke kterým nevlastní práva, a to včetně slavných Strážců nebo V jako Vendeta.

Moore rovněž na tiskové konferenci v Londýně přislíbil, že jeho poslední kniha Jeruzalém nebude nikdy zfilmována, pokud bude záležet na jeho rozhodnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy