Landa se vrací s albem i koncertem: Napoví, jak chápat Žita

jaz
1. 9. 2015 13:00
Zpěvák Daniel Landa se po několikaleté pauze ohlásí v polovině září koncertem. Chce na něm přivítat přes 40 tisíc fanoušků.
Foto: Herminapress.cz

Praha – Zpěvák Daniel Landa pokračuje ve své bizarní jízdě i slovníku čaroděje a představuje blížící se Velekoncert, na kterém si zahraje společně s muzikanty, jako je Kája Mařík nebo Václav Noid Bárta.

"Snažil jsem se odvyprávět příběh o své mentalitě a životu. Reflektovat ho písněmi, od těch nejstarších po nejnovější. Koncert by měl hloubavějšímu posluchači napovědět, jak chápat Žita," řekl zpěvák na pondělní tiskové konferenci o připraveném průřezu jeho dosavadní tvorbou.

Kromě symfonického orchestru, obří projekce a dalších překvapení bude na Velekoncertě 12. září 2015 na Letišti Letňany v Praze v předprodeji i Landovo nové album pojmenované jednoduše Žito, což je poslední tři roky zpěvákovo alter ego. Na pulty obchodů se pak dostane ihned po koncertu.

"Deska mluví sama za sebe, protože je to Žito. Čím víc mluvím svými veršíky, tím je to přesnější," odkazuje Landa na své písně, ve kterých je prý už vše vysvětleno. Koncert odstartuje skladbou s názvem 68, zazní i známé písně jako Šmouha, Modrá obálka nebo Kejklířovo díkůvzdání. Fanoušci si ale poslechnou i ódy na české velikány jako Neklidné nebe nebo Král Karel, ale i mystické songy inspirované poselstvím dávných run - Uruz, Lagu nebo Raidó.

"Potřeboval jsem všem říci – dejte mi pokoj, nechte mě, nefoťte mě, neptejte se mě na nové desky, prostě se na mě vykašlete, jako bych nebyl," vysvětluje Landa, proč v roce 2012 oznámil s kohoutem v ruce na předávání hudebních cen Český slavík, že odchází ze scény.

"Projekt Žito je datován od roku 2004, kdy vznikaly písně Kouzelník, Zlatý drak atd. Rok před skandálem s kohoutem jsem v tajenkách na koncertě Vozová hradba hovořil o hře na čaroděje a o velkých činech. Samozřejmě ty kejkle byly matoucí, ale tohle byla jen zahřívačka. Velké činy začínají cestou do Afghánistánu a kejkle dál probíhají," upozorňuje Landa.

Díky pauze je podle něj navíc vidět, že jsou jeho skladby dělané s odstupem. "Na novém albu Žito je dvanáct písniček a všechny jsem skládal já kromě dvou. Jedna je lidová a druhou napsal Vašek Noid Bárta, duet se jmenuje To je válka."

Nedělám si vrásky s tím, jak kejkle dopadají

Landa hovořil také o chystaném celovečerním filmu, který avizoval už na začátku své pauzy. Mělo by se jednat o hraný snímek, ve kterém ale sám zpěvák neplánuje hrát. "Příběh vytváříme v reálu a scénář se odvíjí podle toho. To znamená, že nemáme žádný daný scénář, který se snažíme naplnit, abychom podle něho mohli točit film," vysvětluje. První klapka by mohla padnout už za dva roky.

Původně si zpěvák dával za cíl uspořádat koncert pro 100 tisíc lidí. Nyní to vypadá, že Velekoncert pokoří hranici 40 tisíc, což ale Landovi i jeho realizačnímu týmu připadá jako velký úspěch. "Kejkle jsou velké barevné kouřové granáty a Velekoncert k nim patří. Nedělám si vrásky s tím, jak kejkle dopadají, ale mám radost ty kouřové granáty naplňovat," uzavírá Daniel Landa.

 

Právě se děje

Další zprávy