Kubišová znovu natočila Modlitbu pro Martu. Po skončení kariéry chce napsat knihu

ČTK ČTK
21. 9. 2017 9:12
Zpěvačka Marta Kubišová nahrála po 49 letech píseň Modlitba pro Martu. Skladba bude součástí kompilačního alba Protestsongy 1966-2017, které vyjde k 50. výročí událostí v roce 1968. Kubišová letos hodlá ukončit kariéru. Ve volném čase by ráda mimo jiné sepsala knihu svých vzpomínek.
Video: YouTube / Supraphon

Zpěvačka Marta Kubišová po 49 letech znovu nazpívala svoji zásadní píseň Modlitba pro Martu.

Skladbu, která se stala jedním ze symbolů událostí roku 1968 a později i listopadu 1989, s ní ve Studiu Sono nahrály Bára Basiková, Blanka Šrůmová, Naďa Válová, Tereza Černochová a Natálie Kocábová. Na nahrávce zazní i hlas Hany Hegerové, která vzhledem ke zdravotnímu stavu svůj part natočila doma.

Nahrávka bude závěrečnou písní alba Protestsongy 1966-2017, které vyjde k 50. výročí událostí v roce 1968. Půjde o kompilací různých tuzemských interpretů.

"Řekla jsem vydavateli Tomášovi Padevětovi, že přijdu do studia a nazpívám to, jak to leží a běží, a on ať si k tomu přizve všechny tváře a hlasy, které se mu zdají vhodné," řekla Kubišová.

I po téměř padesáti letech má Kubišová píseň, která se řadu let nesměla vysílat v rozhlase a v televizi, v repertoáru. Hudbu složil Jindřich Brabec, text na motivy Jana Amose Komenského napsal Petr Rada.

"Teď mám Modlitbu jako druhý přídavek, kdy už toho obvykle mívám dost. To už to sotva udýchám," podotkla Kubišová.

Symbol odporu

Modlitba pro Martu se po vojenské okupaci 21. srpna stala symbolem odporu proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa.

Píseň s původním názvem Modlitba vznikla v roce 1968 pro populární televizní seriál Píseň pro Rudolfa III. Dva dny po okupaci ji Kubišová nazpívala v televizním nahrávacím studiu.

Na magnetofonovém pásku následně putovala do Československého rozhlasu a poprvé se tak dostala k posluchačům. Kubišová ji později zpívala také 21. listopadu 1989 při demonstraci na Václavském náměstí.

Marta Kubišová se letos rozhodla ukončit kariéru. Jedním z důvodů je její zdravotní stav. Předloni prodělala infarkt, který ji podle ní "vyvedl z omylu o nesmrtelnosti".

Nyní by mimo jiné ráda napsala knihu o svém životě. "Bude to tak, jak jsem události viděla já. Často jsem si dělala poznámky. Jenomže teď z toho začínám mít trému, protože jsem si je dělala neuspořádaně a nevím, jestli vůbec všechno najdu. Těch notesů bylo hodně," řekla.

 

Právě se děje

Další zprávy