Kryštof Hádek jako Karel IV. Česká televize točí nový film

ČTK ČTK
25. 8. 2015 17:28
ČT snímek uvede v příštím roce jako příspěvek k oslavám 700. výročí narození Karla IV.
Kryštof Hádek v seriálu Clona
Kryštof Hádek v seriálu Clona | Foto: Česká televize

Praha – Česká televize začala natáčet historický film Hlas pro římského krále, věnovaný jedné z nejvýznamnějších osobností českých dějin, Karlu IV. Režisér Václav Křístek v něm mapuje období, kdy se jako mladý princ musí vymanit z područí dominantního otce a nalézt vlastní historickou úlohu.

Karla IV. hraje Kryštof Hádek, jeho manželku, Blanku z Valois, hraje Tereza Voříšková a Jana Lucemburského Stanislav Majer, informovala mluvčí ČT Alžběta Plívová.

"Zatímco tradiční obraz Karla IV. je v české filmové a televizní tvorbě spíše idylicky rozmarný, vzpomeňme jen známé filmy Noc na Karlštejně nebo Slasti Otce vlasti, naším cílem je co možná nejvěrnější reflexe jeho života a činů v intencích historického dramatu," uvedl kreativní producent snímku Jan Maxa.

Režisér Křístek chce ukázat, jak složitou cestu musel Karel IV. ujít, než se stal panovníkem nejen na českém trůnu, ale i v tehdejší Svaté říši římské. Mapuje význačnou část jeho života od dětství až po korunovaci římským králem.

Hlas pro římského krále se bude natáčet v mnoha historických objektech, mimo jiné na hradech Švihov, Kost, Cuknštejn, Točník, Zvíkov, Pernštejn či v třebíčské katedrále. Vedle představitelů hereckých rolí se jej zúčastní téměř tisíc dalších účinkujících, šermířů, kaskadérů nebo jezdců na koních. Pro snímek bylo navrženo a ušito kolem dvou set kostýmů.

Hlavním motivem filmu je vztah mezi Karlem IV. a jeho otcem Janem Lucemburským v době plné intrik. "Matka Karla IV., Eliška Přemyslovna, má ve snímku důležitou, byť trochu mystickou roli," podotkl režisér a scenárista Křístek.

 

Právě se děje

Další zprávy