Obrazem: První rok života brněnského kina Scala

Obrazem: První rok života brněnského kina Scala
Univertiní kino Scala ukončilo svoji činnost před třemi lety. Po dvouleté pauze a vleklých jednáních znovu otevřelo 14. října 2013 za spolupráce Masarykovy univerzity a Aerofilms, jež kino společně provuzují.
„Scala zkrátka není ledajakým místem, ale místem úzce spojeným s univerzitním životem. Už naši předchůdci za první republiky byli totiž přesvědčeni, že k tomu, aby byly univerzity dobrým místem k životu, jsou potřeba nejen laboratoře a učebny, ale také místa, kde se lidé potkávají a mohou spolu trávit volný čas," řekl při slavnostním otevření rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.
Sám navštěvuje některé z projekcí kina Scala.
Univerzitní kino se stává útočištěm velkých i menších filmových festivalů. Za svůj první rok po rekonstrukci a změny vedení hostila například Festival francouzského filmu, brněnskou část queer festivalu Mezipatra, přehlídku oscarových adeptů Cinema Mundi nebo i Das film fest, festival německého filmu.
Foto: Aeropolis
Kultura Kultura
13. 10. 2014 20:58
Podívejte se na důležité okamžiky Univerzitního kina Scala.

Brno - Za první rok svého života toho Scala zvládla požehnaně. Stala se třetím nejnavštěvovanějším kinem v Česku a vůbec nejnavštěvovanějším na Moravě. Některé své filmy dokáže v nabídce udržet i několik měsíců. 

"Jsem velice mile překvapený, že se nám podařilo udržet italské drama Velká nádhera v programu téměř půl roku. Stejně tak mě nepřestává překvapovat, jak dobře funguje kino Naslepo," tvrdí ředitel kina Radek Pernica.

Kino patří přes den Masarykově univerzitě a večer pak veřejnosti. "Přes den se tu vyučují kapacitně náročné předměty nebo třeba Dějiny české kinematografie, které vyžadují dobré audiovizuální zázemí," popisuje provoz kina Petr Dimitrov, zástupce Masarykovy univerzity.

Do budoucna bude důležité Scalu a její chod stabilizovat. "Přinesli jsme spoustu nových věcí do Brna. Teď bude důležité celé tohle novum nějakým způsobem udržet," líčí své budoucí plány Pernica.

 

Právě se děje

Další zprávy