Monty Python budou blízko. Na poslední noc zvou do kina

ČTK Kultura ČTK, Kultura
25. 4. 2014 12:50
Fanoušci se dočkají vystoupení populární skupiny komiků v přímém přenosu 20. července i v českých kinech.
Monty Python na cestě za Svatým Grálem.
Monty Python na cestě za Svatým Grálem. | Foto: Monty Python

Praha, Londýn - Údajně úplně poslední společné vystoupení pěti žijících členů slavné skupiny Monty Python, navíc jejich první od roku 1982, budou mít možnost živě vidět i fanoušci, kteří se nedostanou do londýnské O2 Areny.

Přímý přenos totiž nabídne 20. července patnáct set kin po celém světě včetně České republiky. A to dokonce i s českými titulky.

Spokojení by tak měli být i fanoušci, kteří až donedávna žili v naději, že "poslední" show Monty Pythonů bude k vidění i jinde než v Londýně. Organizátoři totiž nedávno zchladili jejich nadšení s tím, že individuální projekty jednotlivých členů tuto možnost v následujících třech letech zcela vylučují.

Podívejte se na novou píseň Monty Python The Silly Walks Song.
Podívejte se na novou píseň Monty Python The Silly Walks Song.

"Díky úžasnému vynálezu pohyblivých obrázků přichází Poslední noc Monty Pythonů do kina blízko vás. Vytáhněte své zauzlované kapesníky a zahřejte ještě jednou svůj mozek při posledním uplakaném, legračním, bouřlivém a skandálním sbohem pěti zbývajícím Pythonům, jejichž vtipy se chystají odejít do důchodu. Na velkém plátně a v HD," vzkázali svým fanouškům členové legendární skupiny.

Už dříve předeslali, že poslední show bude obsahovat "trochu humoru, hodně patosu, hudbu a špetku starověkého sexu". Poslední vystoupení má prolomit veškerý moderní strach z urážek a nekorektnosti. Slíbili samozřejmě zařadit převážně své nejpopulárnější scénky "v naději, že už je lidé zapomněli".

Nebude chybět ani slavný skeč s mrtvým papouškem, naopak diváci se nedočkají ministerstva švihlé chůze. John Cleese má totiž protézu kolene a kyčle.

Monty Python v Londýně: Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones, Terry Gilliam a John Cleese drží na rukou herečku a spolupracovnici z časů Létajícího cirkusu Carol Clevela
Monty Python v Londýně: Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones, Terry Gilliam a John Cleese drží na rukou herečku a spolupracovnici z časů Létajícího cirkusu Carol Clevela | Foto: Reuters

K návratu byli Pythoni podle vlastních slov vedeni snahou pomoci Terrymu Jonesovi splatit hypotéku. Podle Terryho Gilliama se není třeba obávat, že by náročný komediální výstup skupiny sedmdesátníků mohl skončit tragédií: u pódia prý budou připraveny týmy zdravotníků.

První "poslední show" Monty Pythonů se fanoušci dočkají 1. července v londýnské O2 Areně a pak ještě desetkrát na stejném místě až do 20. července. Je samozřejmě beznadějně vyprodáno.

Britská komediální skupina (s americkým elementem v podobě animátora Terryho Gilliama) svým surreálným humorem a anarchistickým rozrušováním společenských tabu zrevolucionalizovala na konci šedesátých a začátku sedmdesátých let televizní produkci.

Svůj svérázný humor pak z pořadu Monty Pythonův létající cirkus úspěšně přenesli do tří celovečerních filmů Monty Python a Svatý Grál (1974), Monty Python: Život Briana (1979) a Monty Python: Smysl života (1983).

 

Právě se děje

Další zprávy