Josef Lada, Rychlé šípy, Lucie Lomová nebo Kája Saudek. Tokio vystaví české komiksy

mad
1. 10. 2017 7:00
V japonském Tokiu se koná výstava, která představí českou komiksovou tvorbu 20. a 21. století. K vidění budou díla Ondřeje Sekory, Josefa Lady, Lucie Lomové Pavla Čecha nebo Karla Jerieho. V příštím roce se výstava přesune do dalších japonských měst.
Komiks od Lucie Lomové bude též k vidění na japonské výstavě.
Komiks od Lucie Lomové bude též k vidění na japonské výstavě. | Foto: Lucie Lomová

V Japonsku začíná výstava 100 let českého komiksu, která představí desítky tuzemských příběhů. K vidění tu budou díla nejvýznamnějších autorů 20. a 21. století.

Koná se v Yonezawově knihovně pro mangu a subkultury tokijské Univerzity Meiji a vznikla z iniciativy spisovatele Jeana-Gasparda Páleníčka a předních odborníků českého komiksu Pavla Kořínka a Tomáše Prokůpka.

Velké dobrodružství Pepíka Střechy
Velké dobrodružství Pepíka Střechy | Foto: JPG ART

"Výstava českého komiksu v Japonsku je pro nás svého druhu logickým navázáním na starší výstavní i knižní projekty, zároveň nám ale umožňuje oslovit nové publikum, pokusit se ukázat šíři a působivost domácí produkce zájemcům odjinud," vysvětluje Pavel Kořínek.

Přehlídka bude v hlavním japonském městě otevřena až do konce ledna 2018, třikrát se ale kompletně promění tak, aby ve čtyřech epizodách představila na dvě stovky českých komiksových příběhů, sešitů i knih a dva tucty originálů, mimo jiné od Pavla Čecha, Lucie Lomové, Karla Jerieho nebo Nikkarina.

Tematické okruhy obsáhnou například prvorepublikový komiks od Josefa LadyOndřeje Sekoru či Rychlé šípy, období komunistického režimu s důrazem na Káju Saudka, ale i přesahy mezi komiksem a divadlem, filmem či videohrami nebo ohlasy Japonska v českém komiksu.

Pozvánka na výstavu v Tokiu.
Pozvánka na výstavu v Tokiu. | Foto: Jean-Gaspard Páleníček

 "Český komiks překvapuje šíří výtvarných prostředků, které jeho autoři využívají a se kterými je běžný japonský milovník mangy zvyklý se setkávat spíše v malbě či knižní ilustraci," říká jedna z kurátorek výstavy Tomoko Yamada.

Výstava se koná v rámci Českého roku v Japonsku. Záštitu nad ní převzal velvyslanec České republiky v Japonsku Tomáš Dub. Doprovodný program sestává ze čtyř přednášek obou kurátorů a historika komiksu Masata Hary. V průběhu roku 2018 se výstava v upravených podobách vydá na další místa japonských ostrovů a zamíří mimo jiné do Muzea mangy města Kitakjúšú.

 

Právě se děje

Další zprávy