John Lennon je kapitánem žluté ponorky na Sísově tapiserii

ČTK ČTK
31. 7. 2015 9:25
Dílo k poctě někdejšího lídra kapely The Beatles bylo odhaleno u příležitosti 40. výročí dne, kdy rodák z britského Liverpoolu získal americké občanství.
Tapiserie českého výtvarníka žijícího ve Spojených státech Petra Síse.
Tapiserie českého výtvarníka žijícího ve Spojených státech Petra Síse. | Foto: ČTK

New York – Newyorský Manhattan jako žlutá ponorka a John Lennon coby kapitán zdravící kolemjdoucí mírovým gestem. Tak vypadá tapiserie českého výtvarníka žijícího ve Spojených státech Petra Síse, kterou ve středu odhalila někdejší Lennonova manželka Yoko Ono, doprovázená zpěvákem skupiny U2 Bonem a dalšími umělci.

"Toto je pro rodinu velmi šťastný okamžik," prohlásila podle agentury AP vdova po Lennonovi během slavnostního odhalování díla, které by se podle ní líbilo všem členům legendární skupiny. The Beatles se rozpadli krátce poté, co se Yoko Ono seznámila s Lennonem.

Dílo bude vystaveno v Národním muzeu imigrace na newyorském ostrově Ellis a má připomínat těžký úděl přistěhovalců, kteří hledají nový život v USA. "John musel bojovat, aby se sem dostal," připomněla Yoko Ono strasti, kterými slavný hudebník prošel na počátku 70. let, kdy úřady několikrát rozhodovaly o jeho vyhoštění. Nakonec však v roce 1975 získal americké občanství.

Zástupce místní radnice vyhlásil během slavnostního večera 29. červenec Dnem Johna Lennona.

 

Právě se děje

Další zprávy