Je to přímý útok na hudbu, řekl o teroru v Paříži Bono z U2. Madonna na turné plakala

Marek Pros Marek Pros
15. 11. 2015 17:29
Madonna i Bono Vox z U2 vyzvali hudební fanoušky k lásce a jednotě. I tak by se dalo shrnout poselství dvou velikánů světové pop music. Zatímco Bono označil páteční řádění teroristů v Paříži za přímý útok na hudbu a kapela raději zrušila své koncerty, Madonna se rozhodla v turné pokračovat a ve Švédsku pronesla emotivní projev, při kterém se rozbrečela.
Zpěvák Bono Vox z kapely U2
Zpěvák Bono Vox z kapely U2 | Foto: Reuters

Stockholm/Paříž – Madonna ve Stockholmu přerušila svůj sobotní koncert, aby vzdala hold obětem teroristických útoků v Paříži a vyzvala fanoušky k lásce a jednotě. Při emocionálním projevu se i rozplakala, píše deník The Telegraph. Zpěvačka je právě na evropské části turné Rebel Heart, v jehož rámci dvakrát vystoupila v pražské O2 areně.

Madonna během koncertu ve Švédsku pronesla šestiminutový projev, ve kterém mluvila o teroristickém útoku v Paříži. Při něm v pátek 13. listopadu zemřelo 129 lidí.

Zpěvačka původně uvažovala, že sobotní vystoupení z bezpečnostních i osobních důvodů zruší. "To je ale přesně to, co ti lidé chtějí," vysvětlila, proč se nakonec rozhodla v turné pokračovat. "Chtějí nás umlčet. To jim nedovolíme. Nikdy. V jednotě je síla a já věřím, že ve světě je víc dobra než teroru, chaosu, bolesti a nesmyslného násilí. Jsme tady, abychom to dokázali," řekla Madonna.

Emotivní projev, při kterém jí z očí tekly slzy, zakončila větou: "Svět změní jen láska." Následně vyzvala publikum k minutě ticha a modlitbě za oběti pátečních útoků. Paříži poté věnovala skladbu Like A Prayer.

Madonna ve Stockholmu | Video: YouTube

Útok na hudbu

Již v pátek v noci zrušili pořadatelé čtyřiadvacetihodinový koncert proti globálnímu oteplování, který pořádal Al Gore a měli na něm vystoupit zpěvák Elton John nebo kapela Bon Jovi. Účast na velkolepé akci dříve přislíbil i francouzský prezident François Hollande.

Vystoupení zrušila i britská skupina Motörhead, která měla v neděli večer vystoupit v hale Zénith.

Odložit pařížský koncert "na vhodnou dobu" se kvůli teroristickým útokům rozhodla již včera skupina U2. Její členové sledovali údajně v šoku události ve francouzské metropoli a litují ztráty tolika životů na koncertu skupiny Eagles of Death Metal. "Doufáme a modlíme se, aby všichni naši fanoušci v Paříži byli v pořádku," uvedla skupina.

Zpěvák U2 následně označil střelbu v pařížském koncertním sále Bataclan za "přímý útok na hudbu". "Většinu obětí pátečních útoků totiž tvořili hudební fanoušci," dodal Bono. Členové kapely položili na jedno z míst teroristických útoků v Paříži květiny a na svůj profil na Instagramu nahráli ručně psaný vzkaz fanouškům.

 

Právě se děje

Další zprávy