Hymně We Are the Champions je 40 let. Když jsem ji psal, myslel jsem na fotbal, řekl Freddie Mercury

Hana Slívová Saša Kliment, Hana Slívová
7. 10. 2017 7:00
Světově nejproslulejší fanouškovské písni We Are the Champions od skupiny Queen je 40 let. Vyšla 7. října 1977 spolu s dalším hitem We Will Rock You. Obě skladby jsou inspirované fotbalem a zatímco druhá jmenovaná se často pouští na hokeji, ta o šampionech nezná sportovních hranic. Výročí využíváme k souhrnu nejdůležitějších bodů v historii kapely Queen. A také k připomenutí, že Queen s Adamem Lambertem za mikrofonem přijedou do Prahy 1. listopadu.
Video: YouTube / Chakhnashvili Paata
Foto: Archiv skupiny Queen

1969 - 1970
Smile. A Farookh Bulsara

Kariéra skupiny Queen odstartovala na chodbách londýnské Imperial College, kde kytarista Brian May, bubeník Roger Taylor a zpěvák Tim Staffel dali dohromady skupinu Smile. Moc se jim nedařilo, a tak Staffela nahradil jistý Farookh Bulsara ze Zanzibaru alias Freddie Mercury.

1975: Noc v opeře

Skupina prorazila o pět let později. Vyšla vynikající deska Night At The Opera, skladba Bohemian Rhapsody hned vyskočila na první místo hitparád a vydržela tam 9 týdnů. Komplexní píseň se skládá ze tří částí a je vokálně mimořádně náročná. Rádia ji zpočátku odmítala hrát, protože šest minut na ně bylo moc. Deska obsahovala i další hity jako Love Of My Life nebo You´re My Best Friend.

1977: Fotbalovým hymnám je letos 40 let

Další milník. Deska News Of The World obsahovala dva hity, které se dones hrají na stadionech: We Will Rock You (složil ji May) a We Are The Champions (Mercury). Magazín Rolling Stone je zařadil mezi 500 nejlepších skladeb všech dob. Písně vyšly 7. října jako společné singly.  

Freddie Mercury o We Are The Champions mluví jako o chorálu, který oslavuje pocit příslušenství k jedné skupině, k jednomu týmu. A samozřejmě také jeho vítězství. 

"Když jsem písničku psal, myslel jsem na fotbal. Chtěl jsem vymyslet píseň pro fanoušky," řekl. V rozhovoru pro list The Sun v roce 1985 dodal, že nechápe, jak je možné, že od té doby nevznikl žádný další podobný song. 

Queen v roce 1991.
Queen v roce 1991. | Foto: Archiv skupiny Queen

Zpěvák Adam Lambert, jenž v posledních letech se skupinou Queen v roli zpěváka koncertuje, si v písničce oblíbil verš "I've had my share of sand kicked in my face but I'm coming through." Tvrdí, že mu připomíná vlastní život.

"Udělal jsem pár chyb, ale poučil jsem se z nich a teď tu stojím, jsem na nás pyšný a snažím se dál nést alespoň malý kousek odkazu, který Freddie zanechal. Vždycky na něj při tom songu myslím," řekl magazínu Billboard.

I skladba We Will Rock You je inspirovaná fotbalem. Brian May ve stejném rozhovoru vypráví, jak birminghamští fanoušci po koncertě Queen, na němž se skupinou odzpívali všechny písně, spustili fotbalovou hymnu liverpoolského klubu "You'll Never Walk Alo". 

"Na žádném kocertě, na Led Zeppelin ani na The Who, lidi s kapelou takhle nezpívali. Říkal jsem si, co kdybych zkusil napsat něco, čeho by se mohli fanoušci chytit a dokonce tím skupinu táhnout? Šel jsem spát a vzbudil jsem se s We Will Rock You." 

Píseň We Are the Champions v předvolebním boji využíval současný americký prezident Donald Trump. Od kapely přitom neměl svolení a Brian May se od Trumpova aktu distancoval. 

1982: Hot Space (a pak přišel David Bowie)

Vyšla Hot Space, deska s nádechem funky. Zajímavý pokus, ale odklon od tradičních Queen. Členové skupiny později vzpomínali, že šlo o libůstku Freddieho Mercuryho. Díru do světa nahrávka neudělala, ale na jednu z nahrávacích session se do studií v Motreaux zatoulal i David Bowie. Zajamoval si s kapelou a vznikla skladba Under Pressure, kombinující rock, pop a disko. Absolutní hit, který později zneuctil Vanilla Ice v písni Ice Ice Baby.

1984 -1986. Hity, rock, pop a knír

Mercury nosil od začátku osmdesátých let knír, který se stal poznávacím znakem nejen jeho osoby, ale celé kapely. Queen přibrali syntetizátory a sázeli jeden hit za druhým. I Want To Break Free, Kind of Magic, One Vision, It's a Hard Life, Radio GaGa. Kritikům vadilo, že Queen opouštějí hard rockovou pozici, ale fanoušci byli nadšení.

Klip Radio Gaga | Video: YouTube / Queen

Live Aid 1985: Hvězdný prach

Byl to koncert pro hladem sužovanou Etiopii. Bob Geldof dostal do Wembley největší hvězdy té doby: Led Zeppelin, Eric Clapton, Davida Bowieho, U2 a Queen. Jejich dvacetiminutý set vystřelil Mercuryho a spol. do vesmíru. Předvedli to nejlepší, omotali si publikum okolo prstu a přitáhli miliony nových fanoušků.

1986: Za železnou oponou

Queen vystoupili v Budapešti na legendárním koncertě pro desítky tisíc fanoušků z celé východní Evropy. Mercury chtěl při výletní plavbě po Dunaji koupit budovu maďarského parlamentu. Na pódiu zpíval maďarskou národní skladbu Tavaszi szél vizet áraszt. Text četl z ruky, fanoušci nadšením málem zbourali stadion.

Freddie Mercury zpívá z taháku maďarsky. | Video: YouTube / My Fairy King

1986: Poslední koncert v plné sestavě

V srpnu 1986 vystoupili Queen naposledy živě v rámci Magic Tour. Freddiemu na jaře 1987 diagnostikovali AIDS.

1987: Great Pretender

Největší sólový úspěch Freddie Mercuryho. Vydal předělávku hitu The Platters The Great Pretender, s níž se dostal na čtvrté místo britské hitparády. Při natáčení videoklipu se použily desítky papírových figurín zpěváka. Mercury při natáčení shodil knír.

Freddie Mercury nemá knírek | Video: YouTube / Freddie Mercury Solo

1987 - 1988: Barcelona

Neobvyklý projekt dvou hvězd. Španělská sopranistka Montserrat Caballéová společně s Mercurym vydali album Barcelona, které spojuje rock a operu, Mercuryho vášeň. Titulní skladba se stala hymnou olympijských her v Barceloně v roce 1992.

1989: The Miracle

První album, kde se pod skladbami podepsali všichni členové. Obsahuje hity I Want It All nebo The Miracle. K Breakthru natočila skupina videoklip na otevřeném vagónu jedoucího vlaku.

1991: Innuendo - velkolepá tečka

Epický závěr, Innuendo je nejsilnější album skupiny. Mercury, jehož zdravotní stav se prudce zhoršoval, exceloval. Titulní stejnojmenný singl má tři části, podobně jako Bohemian Rhapsody. Desku uzavírá píseň The Show Must Go On s morbidními verši o smyslu života. Mercury, který trpěl silnými bolestmi, ji nahrál na jeden zátah na sklonku roku 1990. Po dvou vodkách a hlášce "musím se do toho víc opřít".

Listopad 1991: Opona padá

23. listopadu vydal Mercury prohlášení, že trpí nemocí AIDS. O den později zemřel.

Špatné zprávy: Freddie Mercury zemřel | Video: YouTube / killianM2

1995: V nebi: Poslední album s Freddiem

Vyšlo album Made in Heaven, poslední studiovka, na které se podílel Freddie. Album bylo nesourodé, ale silné. Obsahovalo i úplně poslední skladbu Freddieho Mother Love, u níž však nestihl nazpívat závěrečnou sloku. "Není mi dobře, odpočinu si a vrátím se," prohodil tehdy k Brianovi Mayovi. Už ale neměl sil.

Nové tisíciletí: Queen+

Queen se vrátili na pódia, ovšem bez baskytaristy Johna Deacona. Bubeník Roger Taylor a kytarista Brian May se spojili nejdříve se zpěvákem Paulem Rodgersem, posléze s excentrickým absolventem talentové soutěže Adamem Lambertem. Vyprodávají haly i stadiony (koncert v Kyjevě sledovalo údajně až 350 tisíc fanoušků), ale bez Freddieho jde spíš o skvělý revival než o opravdové Queen.

Adam Lambert zpívá s Queen | Video: YouTube / Queen Official
 

Právě se děje

Další zprávy