Zuzaně Navarové by bylo 55. Je pořád s námi, říkají kolegové

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
22. 6. 2014 16:00
Mezera, která tu před 10 lety vznikla odchodem této zpěvačky, textařky a skladatelky, se dosud nezacelila, podotýkají.
Zuzana Navarová na koncertě v říjnu 2003.
Zuzana Navarová na koncertě v říjnu 2003. | Foto: Jonáš Hájek, Wikimedia Commons

Praha - Zpěvačka, skladatelka a textařka Zuzana Navarová, která se narodila před 55 lety, 18. června 1959 v Hradci Králové, patřila dlouhá léta k výrazným tvářím české hudební scény.

Její tvorba se nedala jednoduše žánrově zařadit. Navarová originálně mísila latinskoamerickou hudbu s folkem, romským folklorem, country, klezmerem, blues i jazzem.

Jak se shodují její někdejší kolegové, po svém předčasném odchodu před deseti lety Zuzana Navarová české hudební scéně velmi schází.

Zuzana Navarová
Autor fotografie: YouTube

Zuzana Navarová

- česká zpěvačka, skladatelka a textařka

- narodila se 18. června 1959 v Hradci Králové, zemřela 7. prosince 2004 v Praze, v pouhých 45 letech

- vystudovala češtinu a španělštinu na FF UK v Praze, učila na jazykové škole a studovala zpěv na konzervatoři

- proslavila se ve skupině Nerez (1981-1994), po rozpadu této kapely založila uskupení Tres a později Koa

- roku 2001 získala s Koa Cenu Anděl v kategorii folk

- necelý měsíc před smrtí obdržela zlatou desku za více jak 10 000 prodaných kusů alba "Barvy všecky"

- roku 2004 byla in memoriam uvedena do Síně slávy Akademie populární hudby

- pro hudební scénu objevila například zpěvačku Radůzu, Věru Bílou či romskou skupinu Kale

"Schází tu naprosto zásadně. Protože to je zpěvačka, ale i skladatelka, textařka a producentka. I když téměř deset let není mezi námi, tak její muzika je pořád živá a její stopa nesmazatelná," říká například Zdeněk Vřešťál, jenž se zpěvačkou a Vítem Sázavským zakládali v roce 1981 skupinu Nerez, v níž spolu hráli dlouhých 13 let.

"Myslím, že odchod Zuzany Navarové byla zásadní rána pro českou hudební scénu. Mezera, která po ní zůstala, není dosud zacelená," připojuje se její kolegyně a kamarádka Bára Hrzánová.

"Nevím, jak české hudební scéně, ale mně schází moc," odpovídá stručně a bez rozmýšlení František Raba, kontrabasista z Nerezu a vedle Navarové jeden ze zakládajících členů skupiny Koa.

Komplexní bytost Zuzany Navarové nahradit nejde

Společně se shodují, že Zuzanu Navarovou lze jen těžko nahradit.

"Tady nejde jen o texty či o hlas, ale o její celkovou výpověď. A tu nenahradí nikdo," říká František Raba.

Podobně to vidí i Bára Hrzánová: "Říká se sice, že jsou všichni nahraditelní, ale v tomto případě to nějak nevychází. Zuzana Navarová je totiž komplexní bytost. Nejen zpěvačka, textařka či skladatelka, ale i stmelovač různých lidí z různých vrstev společnosti, objevitelka talentů… Takovouto komplexní osobnost jsem zatím nepotkala."

Zuzana Navarová, Bára Hrzánová, Věra Bílá a skupina Kale.
Zuzana Navarová, Bára Hrzánová, Věra Bílá a skupina Kale. | Video: YouTube

Zdeněk Vřešťál nicméně připomíná, že Navarová má své "následovnice", své interpretky. "Některé zpěvačky ji napodobují, což není dobrá cesta, protože ona je nenapodobitelná. Moc pěkně se ale k tomu postavily například mladé zpěvačky Klára Vytisková nebo Katka Koščová, první slovenská SuperStar, které ji nenapodobují, ale dělají ty její písničky po svém."

Její písničky jsou věčné. Objevuje je i mladá generace

Cédéčka Zuzany Navarové stále zůstávají v přehrávačích jejího publika. Oslovuje však i generaci mladých lidí, kteří již neměli šanci zažít ji osobně na koncertech.

"Vzhledem k síle její osobnosti se obtiskla tak výrazně, že těch deset let uteklo hrozně rychle. Na naši kapelu Condurango chodí podobní lidé, jako chodili na Koa a na Zuzanu. Když se pak bavím s lidmi po koncertě, vyptávají se mi na ní, vzpomínají na ni s velkou úctou a láskou a zajímají se o ni. Těch fandů je naštěstí hodně, mnohdy jsou velmi mladí a nemohli se s ní setkat osobně, protože v té době ještě byli malí na to, aby mohli na její koncerty chodit. Nyní ji objevují zpětně," říká Bára Hrzánová.

Zuzana Navarová a Koa s písní "Andělská".
Zuzana Navarová a Koa s písní "Andělská". | Video: YouTube

Podobnou zkušenost má František Raba: "Moje manželka učí na konzervatoři a její studenti si stále, a vlastně čím dál častěji, vybírají  Zuzčiny písně a zkoušejí je různě interpretovat. Takže o ní velmi aktivně ví i mladá generace."

"Ona měla to štěstí, že psala věci, které ji přežily," podotýká k tomu Zdeněk Vřešťál.

Jak připomíná, její písničky nehraje jen jeho kapela Neřež s Katarínou Koščovou, ale také třeba Marie Rottrová. U příležitosti deseti let od jejího předčasného odchodu chystá kapela Neřež na prosinec 2014 velké koncertní turné, deset koncertů po celé republice.

Byla to veselá kopa. A je tu stále s námi

Když se člověk zeptá jejích blízkých přátel, jaká se jim vybaví nejsilnější vzpomínka na Zuzanu Navarovou, zarazí se. Prý na ni nemusejí vzpomínat, když jsou stále s ní.

"My si spolu pořád přes Pána Boha faxujeme, takže já jsem se Zuzkou stále v kontaktu," říká s rozhodností v hlase František Raba.

"Já mám Zuzanu pořád hluboko v srdci a dodneška se s ní radím. Když mám učinit nějaké zásadní rozhodnutí, tak poprosím Zuzanu o radu. Ona se mi neztratila, mám ji v sobě pořád a každý den dojde k nějaké konfrontaci či konverzaci s ní," připojuje se herečka a zpěvačka Bára Hrzánová.

Pro Zdeňka Vřešťála je nejsilnější vzpomínkou moment, kdy se dozvěděl o její smrti. Se smutkem by však na tuto jedinečnou zpěvačku rozhodně vzpomínat nechtěl.

"Byla to skvělá, chytrá a vtipná holka, která si dělala pořád legraci. Některé její vtipy jsou nepublikovatelné. Byla to taková veselá kopa, co vám budu povídat," uzavírá její dlouholetý kolega z kapely Nerez.

 

Právě se děje

Další zprávy