Zemřel tenorista Lubomír Havlák, sólista Národního divadla

ČTK ČTK
29. 9. 2014 14:13
Lubomír Havlák se prosadil v řadě postav. Podle kritiků k nezapomenutelným ze scény ND patří jeho Principál ve Smetanově Prodané nevěstě nebo Strážník z Hubičky.
Foto: Aktuálně.cz

Praha – Ve věku 92 let zemřel v neděli po dlouhé nemoci nejstarší žijící emeritní operní sólista Národního divadla v Praze Lubomír Havlák. Tenorista působil na první české scéně šestatřicet let a kariéru ukončil rok před svojí sedmdesátkou. Působil i jako pedagog, mimo jiné jako profesor hlasové výchovy na Univerzitě Karlově. Poslední rozloučení se uskuteční 6. října od 11 hodin ve foyer Národního divadla, rakev bude poté uložena na břevnovském hřbitově, informovala dnes ČTK rodina.

Kariéru začal v ostravské opeře, kde se jeho první rolí stal Lovec v Dvořákově Rusalce. Poté působil v Ústí nad Labem, kde byl již ve svých pětadvaceti letech obsazován do velkých tenorových rolí, například Smetanova Lukáše z Hubičky a Dalibora, Ctirada ve Fibichově Šárce nebo Laca v Janáčkově Její pastorkyni. V roce 1949 přijal angažmá v Bratislavě, z té doby také pochází řada nahrávek, například role Ondreje v Suchoňově Krútňavě.

V roce 1953 nastoupil do "zlaté kapličky", nejdříve jako stipendista a po půl roce už se smlouvou sólisty. Havlák byl ve své době považován za jednoho z mála wagnerovských tenorů v tuzemsku. Úspěchy sklidil například s rolí Tannhäusera na scéně tehdejšího Smetanova divadla, Stolzinga v Mistrech pěvcích norimberských, Mima a Logeho ve Zlatě Rýna. Hostoval i v zahraničí, například v berlínské Státní opeře jako Florestan v Beethovenově Fideliovi.

 

Právě se děje

Další zprávy