Zemřel Karel Gott. Legendě české pop music bylo 80 let

Kariéra Karla Gotta ve 49 obrazech. Od začátků v Semaforu po poslední koncerty
1979: Karel Gott jako Vinnetou.
1985: Generální tajemník ÚV KSČ a prezident ČSSR Gustáv Husák předává Karlu Gottovi dekret o jmenování národním umělcem.
2008: Gott se v Las Vegas oženil, vzal si Ivanu Macháčkovou. Na snímku pózují s dcerou Charlottou.
2018: Karel Gott na koncertu v pražské O2 areně. Zaplněná hala se všemi místy na sezení přivítala zpěváka aplausem vestoje ještě předtím, než uvedl první píseň Noční král. Vystoupení dle odhadu sledovalo okolo 12 tisíc posluchačů.
Foto: ČTK / Lukáš Bíba
Magazín ČTK Magazín, ČTK
2. 10. 2019 10:15
Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott. Zemřel doma v kruhu své rodiny, sdělila dnes ČTK jeho mluvčí Aneta Stolzová.

"S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny," sdělila Gottová.

Na podzim 2015 lékaři Karlu Gottovi diagnostikovali nádorové onemocnění mízních uzlin a nejpopulárnější český zpěvák ihned zahájil cílenou onkologickou léčbu, do konce února 2016 absolvoval šest chemoterapií a 18. března oznámil, že nádorové onemocnění vymizelo.

K vystupování na veřejnosti se Gott poté vracel jen pomalu, ještě koncem listopadu 2015 ale za mohutných ovací osobně převzal počtyřicáté Zlatého (či Českého) slavíka.

Loni v únoru byl Gott hospitalizován kvůli silné chřipce ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Z důvodu nemoci zrušil například vystoupení na plese v Českých Budějovicích i na Česko-Slovenském plese v pražském Obecním domě. Kvůli nemoci pak zrušil i své představení v Liberci letos v červenci.

Politici vzpomínají na Gotta

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje zpěváka Karla Gotta za jednoho z největších Čechů, které měl tu čest zažít. Mistře, vážil jsem si Vás, uvedl dnes premiér na twitteru v reakci na informaci, že Gott ve věku 80 let zemřel. Ke zpěvákovu úmrtí se vyjadřují i další politici, Gotta označují za výjimečnou osobnost a vyjadřují soustrast jeho rodině. Babiš navrhne vládě, aby se Česko rozloučilo s Gottem formou státního pohřbu v katedrále svatého Víta.

"Upřímnou soustrast rodině Karla Gotta. Celý život rozdával radost lidem po celém světě, jeho hlas milují miliony lidí. Mnohonásobný Zlatý slavík bude všem moc chybět," reagoval vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček.

"Karel Gott dokázal svým talentem, pílí a profesionalitou zaujmout posluchače napříč generacemi nejen v České republice. Jeho úspěch v rámci české populární hudby byl jedinečný a těžko opakovatelný," uvedl předseda ODS Petr Fiala.

O úmrtí Gotta informují německá média ve speciálních hlášeních

O úmrtí Karla Gotta informují ve speciálních hlášeních všechny hlavní německé zpravodajské televize i weby. Pro řadu z nich je to dnes zpráva číslo jedna.

Jako o "přelomové zprávě" (breaking news) dnes o Gottově smrti informovaly například televize n-tv a Welt nebo weby veřejnoprávní televize ARD, magazínu Spiegel či listů Süddeutsche Zeitung a Bild.

Právě web nejčtenějších německých novin patří k těm, kde je zpráva o úmrtí zpěváka tou hlavní. "Karel Gott je mrtvý," píše velkým písmem Bild, který informaci doplnil černobílou fotografií české hvězdy. Podobně jako další média připomíná Gotta jako "Zlatý hlas z Prahy", který se proslavil mimo jiné písní Včelka Mája, kterou i v Německu zná několik generací posluchačů.

Desítky milionů prodaných desek

Gott má na svém kontě skoro tři stovky alb, první je z roku 1965, a desítky milionů prodaných desek. Své poslední album s názvem Ta pravá vydal loni. Populární byl nejen v Česku, ale i v Německu či Rusku.

Dlouhý je i seznam zpěvákových ocenění. Například Zlatým a Českým slavíkem byl zvolen dvaačtyřicetkrát, poprvé za rok 1963 a naposledy v roce 2017. Za minulého režimu byl zasloužilým (1977) a národním umělcem (1985), v roce 2009 mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy.

 

Právě se děje

Další zprávy