Zemřel Gerd Albrecht, první cizinec v čele České filharmonie

ČTK ČTK
3. 2. 2014 10:56
Působení Albrechta v čele filharmoniků provázely problémy v komunikaci s orchestrem a dirigent odcházel z Prahy za mimořádné pozornosti médií a s pověstí kontroverzní osoby.
Dirigent Gerd Albrecht.
Dirigent Gerd Albrecht. | Foto: ČTK

Berlín/Praha - V neděli zemřel v Berlíně ve věku 78 let po těžké nemoci německý dirigent Gerd Albrecht, který byl v letech 1993 až 1996 prvním cizincem v čele České filharmonie.

Působení Albrechta v čele filharmoniků provázely problémy v komunikaci s orchestrem a dirigent odcházel z Prahy za mimořádné pozornosti médií a s pověstí kontroverzní osoby. Jeho činnost v čele orchestru hudebníky v devadesátých letech rozdělila na dva tábory.

Albrecht v minulosti vedl orchestry a operní domy v Německu, hostoval ve Vídni, Nizozemsku, Londýně či San Francisku. Od mládí se orientoval na dirigování, které studoval v Hamburku. Již v roce 1961 se stal šéfdirigentem v Mohuči. Albrecht dále šéfoval Německé opeře v Berlíně a řídil většinu předních světových orchestrů. Mimo jiné proslul jako interpret méně uváděné české hudby i pozapomenuté tvorby židovských skladatelů z českých zemí.

Gerd Albrech diriguje Dvořákovu Stabat mater s hamburskými filharmoniky.
Gerd Albrech diriguje Dvořákovu Stabat mater s hamburskými filharmoniky.

S Českou filharmonií se nerozešel v dobrém, když v roce 1996 končil, tvrdil, že musel Prahu jako Němec opustit z politických důvodů. V německém tisku se tehdy podle něj psalo, že český orchestr "vyhnal" německého dirigenta.

Výbor Odborového klubu České filharmonie tehdy uvedl, že Gerd Albrecht jako nejvyšší umělecký zástupce České filharmonie svými výroky již dlouhou dobu poškozuje její dobrou pověst. Výbor tehdy zastupoval údajně kolem 50 ze 117 filharmoniků.

Albrechtovi kritici mu v polovině 90. let vyčítali, že své umělecké a lidské nedostatky přenáší do politické roviny. "Chtěl jsem dělat tu nejlepší práci s Českou filharmonií a snažil jsem se ignorovat ty, kdo byli proti mně," zhodnotil dirigent svůj pohled na tři roky ve funkci.

Do sporu se Albrecht dostal v roce 1997 i s exprezidentem Václavem Havlem kvůli připravovanému koncertu Verdiho Requiem v terezínském ghettu. Albrecht v listu Frankfurter Allgemeine Zeitung vyjádřil v souvislosti s přípravou koncertu zklamání nad postojem Havla, který podle něho na žádost o záštitu nad projektem vůbec neodpověděl. Podle mluvčího prezidenta Havla Ladislava Špačka pro svůj projekt záštitu získal v nejkratším možném termínu.

K České filharmonii se Albrecht pohostinsky vrátil v únoru 2004.

 

Právě se děje

Další zprávy