Zahrajte si s hvězdami, láká české kapely festival Sziget

ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 2. 2015 16:37
Jeden z největších evropských festivalů dává šanci i začínajícím kapelám vystoupit po boku hvězd jako Robbie Williams či Florence and the Machine.
Sziget se se letos v Budapešti uskuteční od 10. do 17. srpna.
Sziget se se letos v Budapešti uskuteční od 10. do 17. srpna. | Foto: David Peltán

Praha - Na jednom z největších festivalů v Evropě Sziget, který se letos v Budapešti uskuteční od 10. do 17. srpna, vystoupí český nebo slovenský vítěz soutěže Jednou trefou na Sziget. Tříkolová soutěž pro kapely a hudebníky z Česka a Slovenska zahrnuje výběr odbornou porotou i hlasování fanoušků a koncerty finalistů. 

Interpreti nebo kapely se mohou do soutěže přihlásit do 8. března zasláním odkazu na jednu vlastní skladbu uloženou na serveru YouTube či SoundCloud. Porota vybere šest kapel z každé země, které postoupí do druhého kola. Do soutěže se mohou přihlásit hudebníci bez jakéhokoliv omezení s podmínkou, že mají trvalý pobyt v ČR nebo SR, nebo kapely s více členy splňující tuto podmínku alespoň ze tří čtvrtin.

"Zda se jedná o začínající talenty nebo zavedené kapely s řadou vydaných alb pro nás není důležité. Podstatné je vybrat do finálových kol kapely, která obstojí na festivalu, kde hrají ty největší mezinárodní poprockové hudební hvězdy a který se nebojí také zařazovat vycházející hvězdy a kapely udávající trend," uvedl zástupce festivalu Sziget Přemysl Štěpánek.

Vítěze z prvních kol vybere odborná porota. V druhém kole rozhodují posluchači rádií a ve třetím finálovém kole celkového vítěze, který vystoupí na Sziget festivalu, určí návštěvníci koncertů. Finálové kolo obsahuje tři koncertní večery - 4. května v Bratislavě, 5. května v Praze a 6. května v Brně.

Sziget (Ostrov) se koná na ostrově na Dunaji. Akci loni navštívilo celkem 400 tisíc fanoušků. Z českých hudebníků se ho zúčastnila kapela DVA. Na festivalu také vystoupily slovenské skupiny Adalbert, Longital a Peter Lipa Band.

Předloni se do programu dostali Čankišou se zpěvákem Karlem Heřmanem, Terne Čhave, kapela IAN a Slovensko reprezentoval kytarista, zpěvák a skladatel Jerguš Oravec. V minulosti z tuzemských kapel na festivalu zahrály skupiny Traband, Gulo Čar, Daho and Ginger a Skyline.

Mezi potvrzenými zahraničními hvězdami Szigetu jsou letos Robbie Williams, Florence and the Machine a Gogol Bordello.

 

Právě se děje

Další zprávy