Žádná pop music! Začíná festival Eurotrialog Mikulov

Marek Čech
28. 8. 2015 11:35
V Mikulově začíná v pátek již 17. ročník hudebního festivalu, který nabídne koncerty Republic of Two, Vložte kočku, Kuzmich Orchestra, Tvrdý/Havelka nebo Kieslowski.
Republic of Two.
Republic of Two. | Foto: Republic of Two

Mikulov – V rekonstruovaném mikulovském amfiteátru proběhne ve dnech 28.- 29. srpna již 17. ročník festivalu nepopulární hudby Eurotrialog Mikulov. Novinkou je druhá plnohodnotná scéna ve stanu. Festival zpestří i doprovodné akce na zajímavých místech Mikulova.

„Naše motto je žádná pop music. Žádný mainstream, žádné kolotoče. Prostě festival v krásném koutě Česka, na pomezí se Slovenskem a Rakouskem, festival, kde vás nikdo neušlape,“ vysvětluje dramaturg festivalu Romek Hanzlík jeho filozofii.

Ojedinělou atmosféru si pochvalují i samotní hudebníci. „Mikulov? Tam je rozkoš hrát,“ říká například Miroslav Wanek z Už jsme doma.

A právě kapele Už jsme doma bude věnován celý páteční večer. Plánují zde oslavit třicet let trvání souboru. K tomu si vybrali jako hosty své hudební přátele, např. znovuobnovenou skupinu Dunaj pod názvem Dunajská vlna, Tornádo Lue či Petra Vášu.

Páteční program bude zaměřen na starší hudební generaci, zatímco v sobotu převažují umělci nové nastupující generace (Republic of Two, Vložte kočku). „A jelikož nic není zcela bílé nebo zcela černé, dojde opět k prolnutí generací bez ohledu na žánr,“ slibuje Romek Hanzlík.

Z doprovodného programu v pátek zazní v Dietrichsteinské hrobce Requiem pro Magora v podání Josefa Klíče a v galerii Konvent bude zahájena výstava Třicet let Už jsme doma, kde sami hudebníci zahrají. Mikulovským amfiteátrem bude znít v pátek hudba od šesti odpoledne, v sobotu od tří.

Mimo jiné vystoupí Kuzmich Orchestra, Tvrdý/Havelka, Kieslowski, Fru Fru, DG307 a na závěr Mucha. V neděli po poledni bude v Městském kině v předpremiéře uveden film Takovej barevnej vocas letící komety o Filipovi Topolovi a Pích vojácích.

 

Právě se děje

Další zprávy