Punk is not dead! Visací zámek má nejprodávanější desku v ČR

ČTK ČTK
11. 3. 2015 16:48
Album Punkové království kapely Visací zámek se stalo nejprodávanějším hudebním nosičem v Česku.
Plakát punkové skupiny Visací zámek
Plakát punkové skupiny Visací zámek | Foto: Archiv Petr Žantovský

Praha - Punková skupina Visací zámek se po 32 letech existence dočkala svého vůbec prvního místa v albové hitparádě. Jejich nahrávka Punkový království se druhý týden po vydání stala nejprodávanějším fyzickým nosičem v Česku.

"Jsme nadšeni! V naší zemi zřejmě žije víc punkerů, než jsme si mysleli. Hurá!," reagoval zpěvák a lídr skupiny Jan Haubert. Album kapela pokřtí v Paláci Akropolis 26. března.

"Visáči opět nastavují zrcadlo současné společnosti s humorem sobě vlastním," recenzuje album hudební web musicserver.cz a dodává, že kapele nechybí ani "patřičná punková syrovost, ale ani melodičnost, která vždy tvorbu skupiny zdobila".

Trh s hudbou ožívá

Žebříčky dokazují, že zájem o koupi fyzických nosičů s hudbou se v Česku liší od zájmu o internetový prodej. Vedle Visacího zámku je v žebříčcích IFPI a iTunes v první desítce pouze soundtrack k filmu Padesát odstínů šedi. Zatímco IFPI žebříček ještě nereflektuje nové album 'královny popu' Madonny Rebel Heart, na iTunes mu už patří druhé místo. Internetový prodej také zaznamenal úspěch starších nahrávek Tomáše Kluse a skupin Lucie a Kryštof.

Český trh s hudbou loni po více než dekádě ožil. Celkové tržby z prodejů hudby se meziročně zvýšily o čtyři procenta na 453 milionů korun. Příjmy z prodeje nahrávek členských firem IFPI se meziročně zvýšily o sedm procent na 283 milionů korun, údaj zahrnuje fyzické i digitální prodeje.

 

Právě se děje

Další zprávy