YouTube zavede hudební předplatné. Chce blokovat Radiohead

18. 6. 2014 13:48
Zavedení předplatného za služby YouTube odmítají podepsat některé nezávislé labely, které vydávají například desky Adele, Arctic Monkeys či Radiohead.
Radiohead vydali desku The King of Limbs ve vlastní produkci. Na YouTube by tedy jejich videa nesměla.
Radiohead vydali desku The King of Limbs ve vlastní produkci. Na YouTube by tedy jejich videa nesměla. | Foto: Profimédia

Los Angeles - Server YouTube zavede v příštích měsících předplatné za své hudební služby. Společnost to uvedla ve svém úterním prohlášení. Její představitel současně podle deníku The Financial Times pohrozil, že YouTube zablokuje v příštích dnech videa i známých umělců jako Adele (vydávala u XL Recordings), Radiohead či Artic Monkeys (vydávají u labelu Domino), jejichž nezávislá vydavatelství odmítla na předplatné přistoupit.

Člen vedení YouTube Robert Kyncl britskému deníku The Financial Times upřesnil, že vydavatelské společnosti Universal, Sony a Warner, které podepsaly nově zaváděné platební podmínky, představují 95 procent světového hudebního průmyslu. Podepsat ale podle deníku prý stále odmítají i některá významná nezávislá hudební nakladatelství jako například XL Recordings, 4AD, Cooking Vinyl a Domino.

Rozhodnutí YouTube obejít se i bez některých světově proslulých umělců podle The Financial Times ukazuje odhodlání společnosti vstoupit na trh s předplatným za hudební služby. Tento trh se rychle rozvíjí.

Největší internetový obchodní dům světa Amazon minulý týden zahájil vlastní poskytování předplacených hudebních služeb, zatímco značka Apple minulý měsíc získala ze stejného důvodu poskytovatele hudebních nahrávek Beats Music.

Hrozba, že americký server po avizovaném zavedení předplatného vyjme ze svého katalogu některá nakladatelství a jejich i velmi známé umělce, kteří nové podmínky odmítnou, se objevila v květnu.

Představitelé některých nezávislých hudebních producentů v Evropě tehdy  uvedli, že pokud YouTube nezmění své podle nich nepřijatelné podmínky, obrátí se o pomoc na Evropskou komisi.

 

Právě se děje

Další zprávy