Young Fathers se do Prahy vrací jako vítězové Mercury Prize

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 11. 11. 2014 13:51
Prestižní britskou Mercury Prize získali za album Dead Young Fathers, hiphopové trio z Edinburghu. Zahraje ve středu na Klubové noci Strun podzimu v Roxy.
Young Fathers, vítězové Mercury Prize 2014. Cenu pro nejlepší britské album získali za desku Dead.
Young Fathers, vítězové Mercury Prize 2014. Cenu pro nejlepší britské album získali za desku Dead. | Foto: Reuters

Londýn - Možná nejprestižnější současnou hudební cenu - Mercury Prize - si za nejlepší britské nebo irské album roku odneslo hipsterské trio Young Fathers se svým albem Dead. Kapelu pocházející ze skotského Edinburghu porotci ocenili za "zlověstné a vzrušující spojení popu, rapu, rytmů a rýmů."

V Čechách jsou Young Fathers dobře známí - v únoru uhranuli publikum v pražské Meetfactory i v brněnském Kabinetu múz a 12. listopadu se do hlavního města vrátí, když se představí jako headliner Klubové noci Spotlight festivalu Struny podzimu v Roxy.

Poslechněte si song Get Up z alba Dead od Young Fathers.
Poslechněte si song Get Up z alba Dead od Young Fathers.

Skupinu tvoří Alloysious Massaquoi, který je původem z Libérie, Kayus Bankole, jenž má nigerijské rodiče, a 'G' Hastings z Edinburghu. Poprvé se ještě jako dospívající kluci potkali na hiphopovém koncertě, pak si chvíli mysleli, že by mohli utvořit R&B boyband. „Tam, kde jsem vyrůstal, se lidi nikdy neuměli vyjadřovat. Proto pro mě bylo zásadní, když jsem se s ostatními potkal a všichni jsme začali tančit,“ uvedl například člen tria Bankole.

"Všechny vás milujeme," uvedl Massaquoi, když ve středu večer během slavnostní ceremonie v Londýně cenu přebíral.

Young Fathers tvoří svůj vlastní hudební svět

Britský DJ a jeden z letošních porotců, John Kennedy, označil Young Fathers za unikátní kapelu, která mohla vzniknout právě teď a právě v Británii. "To, co Young Fathers odlišuje od ostatních nominovaných kapel, je jejich schopnost vytvořit rozmanitou a bohatou hudbu, která je chytlavá a zároveň agresivní. Svoji hudbou vtáhnou své posluchače do jiného světa. Je to zkrátka jiná britská hudba," odůvodnil rozhodnutí poroty Kennedy.

Prestižní cena se uděluje od roku 1992 za nejlepší album z Británie nebo Irska. Porota složená z hudebníků, producentů a hudebních novinářů nebere při výběru nominovaných alb zřetel na jejich komerční úspěch, alba Dead se na území prodaly jen 2 tisíce. Přesto cena i nominace přináší interpretům výrazné zvýšení prodeje. Vítěz ocenění získá odměnu v hodnotě 20 tisíc liber (přes 700 tisíc korun).

Za výhru natočí novou desku

Young Fathers peníze využijí na natočení další desky v Berlíně, ale zároveň připouští, že není jejich prioritou řešit, co se s penězi stane. "Budeme pokračovat v psaní a skládání. Nesnažíme se nic skrývat, chceme jen, aby co nejvíce lidí poslouchalo naši hudbu," vysvětlili své záměry.

Přestože Mercury Prize se uděluje pouze britským nebo irským hudebníkům, tak její letošní držitelé nevnímají sami sebe jako součást britské hiphopové scény. "My jsme prostě Young Fathers. Máme svoji vlastní vlajku," uvedli po skončení ceremoniálu.

Oceněné album Dead v sobě mixuje různé žánry hip hop, soul, folk, indie i africkou hudbu. Britský deník Guardian jejich desku popsal jako "zvláštní a opojné hudební universum, která je plně autonomní."

O Mercury Prize soutěžilo celkem dvanáct nominovaných, byl mezi nimi i bývalý frontman skupiny Blur Damon Albarn nebo londýnská rocková skupina Bombay Bicycle Club. Největší favoritkou byla podle sázkařů zpěvačka FKA Twigs s albem nazvaným prostě LP1.

Loni cenu získal londýnský producent a zpěvák James Blake, v roce 2012 skupina Alt-J a rok předtím zpěvačka a kytaristka PJ Harvey.

Novinky z příštího alba v Roxy

Young Fathers přijíždějí na Spotlight zamíří z Berlína, kde právě pracují na novém albu. Některé z nových kousků možná uslyší už i pražské publikum, ale především se můžeme těšit na materiál z jejich posledního alba Dead, jež je vyneslo do centra světové pozornosti.

Law: Hustle.
Law: Hustle.

O pódium se podělí i s Lauren Holt aka Law, se kterou si zahrají několik společných skladeb. Law, která se svým originálním zvukovým mixem citery, elektroniky a uhrančivého soulového hlasu, patří v současnosti k nejpozoruhodnějším objevům britské scény, se představí i ve vlastním setu.

Začátek večera bude patřit domácí hudební scéně. na hlavní stagi otevřou program mladá česká varhanice Katt společně s francouzským producentem tvořícím pod jménem Da Fake Panda. Po nich se představí americká elektro-punková rebelka Xenia Rubinos. Závěr hlavního programu bude patřit multiinstrumentalistovi a beatboxerovi Tayloru McFerrinovi. Syn slavného Bobbyho McFerrina se svému otci vyrovná v umění improvizace, jeho doménou jsou však vedle vlastního hlasu především syntezátory a samply.

V NoD bude od 21 hodin až do rána hrát jako DJ Tomáš Dvořák aka Floex. V chill-out zóně zahrají od 23 hodin držitelé stipendia Strun podzimu kytarista Ian Mikyska a klavírista Martin Konvička.

 

Právě se děje

Další zprávy