Vousatá zpěvačka i tolerance vyhrály popovou Eurovizi

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 5. 2014 16:45
Ze souboje Ukrajiny s Ruskem vyšla vítězně jedenadvacetiletá Ukrajinka Marija Jaremčuková. Příští eurovizní klání se uskuteční v zemi vítězky - v Rakousku.
Conchita Wurst.
Conchita Wurst. | Foto: Reuters

Kodaň - Conchita Wurst, známá jako "vousatá dáma", jíž se stal  rakouský travesti zpěvák Thomas Neuwirth, je vítězem letošního ročníku televizní písňové soutěže Eurovize. Přenos finálového večera z dánské Kodaně s 26 soutěžními písněmi sledovalo odhadem 180 milionů televizních diváků ve 45 zemích.

Pro Rakousko je to první vítězství v Eurovizi od roku 1966 a celkově druhé vítězství v historii soutěže, která se koná každoročně od roku 1956. Podle tradice bude příští ročník pořádat země letošního vítěze, tedy Rakousko.

Ukrajina porazila Rusko

Konání soutěže letos poznamenala hluboká krize mezi Ruskem a Ukrajinou, které měly ve finálovém klání své zástupkyně. Rusko reprezentovaly sedmnáctiletá dvojčata Anastasija a Marija Tolmačevovy, která nakonec skončila na sedmé příčce.

Podívejte se na vítězný song Eurovize v podání Conchity Wurst.
Podívejte se na vítězný song Eurovize v podání Conchity Wurst. | Video: YouTube

Bývalý mistr světa v boxu Vitalij Kličko, který je šéfem proevropské ukrajinské strany UDAR, před finálovým večerem vyzval Evropany, aby dali hlas jeho krajance Mariji Jaremčukové. Jedenadvacetiletá Ukrajinka s anglicky zpívanou písní Tick-Tock finálový večer zahájila a skončila na šestém místě.

Bookmakeři podle serveru BBC předpokládali vítězství Švédska. Jako těsně druhou tipovali pětadvacetiletou Conchitu Wurst. Vousatá zpěvačka zpočátku vyvolávala nesouhlasné reakce v některých východoevropských státech.

Eurovize jde dál

Veřejnost v 37 hlasujících zemích si ale nakonec získala nejen svým výstředním vzezřením, ale i hudebním talentem. Wurst, která soutěžila s písní Rise Like a Phoenix, celkově v soutěži získala 290 bodů. Druhé skončilo Nizozemsko s 238 body a na třetím místě favorizované Švédsko s 218 body.

Výsledek soutěže je i vítězstvím tolerance v Evropě, řekl rakouský ministr kultury Josef Ostermayer. "Je geniální, že chlapec může takto zpívat jako dívka," radovala se Rakušanka Karin Springerová, která sledovala finále ve Vídni.

Conchita Wurst s eurovizní trofejí.
Conchita Wurst s eurovizní trofejí. | Foto: Reuters

"Co se týče mne, uskutečnil se mi sen," prohlásila Conchita Wurst později na tiskové konferenci. "Ale pokud jde o naši společnost, ukázalo mi to, že tu jsou lidé, kteří chtějí kráčet do budoucnosti a jít dál, víte, ne dělat kroky zpátky," řekla také vítězka.

Netolerantní hlasy zní z Ruska

Vítězství "vousaté dámy" naopak vyvolalo nepřátelské reakce některých politiků a dalších osobností v Rusku. "Výsledek Eurovize ukázal stoupencům evropské integrace, co je při vstupu do Evropy čeká, - fousatá dívka," uvedl na Twitteru ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin.

Známý nacionalista Vladimir Žirinovskij prohlásil, že je velmi rozhořčen. "To je konec Evropy. Zbláznila se. Již tam nemají ženy a muže, ale namísto toho tohle," řekl ve veřejnoprávní televizi na adresu rakouské vítězky.

Conchita Wurst po příletu do Vídně.
Conchita Wurst po příletu do Vídně. | Foto: Reuters

V zemi oblíbený ruský rapper, skladatel a herec Timati prohlásil, že vítězství Conchity je výsledkem "duševní nemoci současné společnosti". "Nechtěl bych jednou muset vysvětlovat svému dítěti, proč se dva muži líbají či proč se nějaká žena prochází s barvenými fousy, a že to má být normální," sdělil třicetiletý zpěváka.

Výsledky hlasování v Rusku však ukazují, že tamní televizní diváci podobné kritické postoje zřejmě nesdíleli. Rakouská kandidátka u nich totiž skončila na třetí pozici za prvním Běloruskem a druhým Ázerbájdžánem. Komentáře si také všímají, že Ukrajinu, přes napětí mezi jejich zeměmi, dali Rusové na čtvrtou pozici.

Loni Eurovizi vyhrála Dánka Emmelie de Forestová. Letos se tudíž finále konalo právě v Dánsku. Podmínkou účasti v soutěži je členství v Evropské vysílací unii (EBU). Každou členskou zemi může reprezentovat interpret s jednou soutěžní písní. Česká republika se v posledních letech soutěže neúčastní.

 

Právě se děje

Další zprávy