Vladimír Mišík pracuje na nové desce. Čekání vyplňuje kompilací na veselejší odpoledne

ČTK ČTK
31. 5. 2018 15:22
Podobu papírové DVD krabičky má právě vydaná kompilace písní Vladimíra Mišíka nazvaná Životní režim. Podle zpěváka je vhodná na veselejší dopoledne nebo do auta.
Vladimír Mišík (na snímku z loňského vystoupení v Poličce) v těchto dnech pracuje na albu nových písní.
Vladimír Mišík (na snímku z loňského vystoupení v Poličce) v těchto dnech pracuje na albu nových písní. | Foto: ČTK

Čtyři roky po kompilaci balad nazvané Královský večer, kterou označil za "desku pro večerní zklidnění", přichází legenda českého bigbítu Vladimír Mišík s dalším titulem.

Kolekce čtrnácti písní pojmenovaná Životní režim, v angličtině Run of the Mill, je podle jeho slov vhodná na veselejší dopoledne nebo do auta.

"Po baladách jsem tentokrát udělal výběr toho, čemu se za našeho mládí říkalo bigbít. Je to výběr svižnějších pecek, ale nejde o žádné hity. My jsme s kapelou Etc… ostatně nikdy hit jako takový mít nechtěli," říká Mišík.

"Z některých našich písní se hity staly. Ale nikdy jsme nenatáčeli písničku se záměrem, aby se líbila. Hrajeme, co nás baví," dodává.

S předešlým Královským večerem aktuální novinku opět pojí vizuální podoba, o kterou se přičinili Karel Haloun a Luděk Kubík z grafického studia 3. dílna - kompilaci dali podobu papírové DVD krabičky.

Dvaapadesátistránkový booklet nabízí komplet všech českých textů z pera Mišíka a dále Jiřího Dědečka, Václava Hraběte, Jiřího Suchého, Vladimíra Merty či Jiřího Kainara a jejich anglických překladů. Vše doplňují Halounovy grafiky.

"V tomto formátu se texty čtou lépe. Když chceme my starší číst texty v klasickém cédéčkovém bookletu, musíme si na to vzít lupu. Proto tedy větší formát," podotýká Mišík.

Album Životní režim obsahuje pouze staré písně, poslední studiovou desku Ztracený podzim vydal Mišík před šesti lety. V těchto dnech prý pracuje na nových písních.

"Nějaké demo nahrávky už jsou a měli jsme něco jako uzávěrku nápadů. Možná tentokrát využijeme i služeb producenta. Máme nového basáka Pavla Nováka, protože Jirka Veselý odešel do důchodů, tak uvidíme, jak to dopadne," vysvětluje Mišík.

Ten se loni představil v koncertním projektu Family Jam. V pražském Lucerna Music Baru s ním vystoupila jeho manželka Eva a oba synové Maťo a Adam. Během večera nazvaného Nechte zpívat Mišíky se představila i Mišíkova dcera Bára.

"Manželce by se to moc líbilo, klidně by jela šňůru. Ale vzhledem k mému zdravotnímu stavu jsem musel omezit koncerty. Zvládnu tak pět v měsíci, protože se musím ládovat léky, jinak to neudýchám. Ale užívám si to," říká Mišík.

Sedmdesátiletý zpěvák, kytarista a skladatel v současné době chodí o holi, trpí neuropatií a na koncertech už nevydrží stát. "Mám zdravotní problémy, které jsem očekával, ale díky lékařům jsem pořád schopen sednout do auta a slušně odzpívat koncert," dodává Vladimír Mišík.

 

Právě se děje

Další zprávy