VIDEO Violoncellistky z Tara Fuki sní v Dopise o lesní hudbě

jla
7. 11. 2014 12:41
Nový videoklip dua Tara Fuki k singlu Dopis z alba Winna zavede posluchače do lesního snění. Podívejte se.
Duo Tara Fuki - Dorota Barová a Andrea Konstankiewicz-Nazir.
Duo Tara Fuki - Dorota Barová a Andrea Konstankiewicz-Nazir. | Foto: Petr Hegyi

Praha - Violoncellistky Dorota Barová a Andrea Konstankiewicz-Nazir vydají po čtyřech letech ticha páté album. Na nové desce Winna se tentokrát nepodíleli žádní hosté, dámy tak zavzpomínají na svůj debut z roku 2001 Piosenki do snu. Pro novou kolekci napsaly celkem devět skladeb.

Podívejte se na nový videoklip k písni Dopis dua Tara Fuki.
Podívejte se na nový videoklip k písni Dopis dua Tara Fuki.

K singlu Dopis natočily videoklip ve spolupráci s Jakubem Čermák, který písně dua Tara Fuki vnímá jako živé sny. "Co se komu v Dopise zdá? Dívky medvídkovi, medvídek divákovi, hudba břečťanu? I polština je jako řeč ze sna," řekl Jakub Čermák.

Obě violoncellistky se znají od dětsví, ale na české hudební scéně se objevily až v roce 2000.Jejich hudba má základ ve volných improvizací, které pak dále propracovávají. Často do hudby vkládají otisky různých žánrů a příchutí dálek.

Andrea Konstankiewicz-Nazir hrávala s rakouským multiinstrumentalistou Christophem Pajerem ve skupině Boo, vystupuje také s francouzskou taneční společností Kubilai Khan Investigations.

Dorota Barová paralelně s Tara Fuki hraje nejen s improvizačním duem Tellemarkk a spolupracuje s brněnským divadlem Neslyším. Za hudbu k divadelnímu předsatvení Dům Hluchého byla oceněna třetí Thalii v roce 2003.

Tara Fuki vystupují po celé Evropě a Střední Americe. Za svou hudbu získaly obě dámy ocenění Akademie populární hudby za Objev roku v roce 2001 a v kategorii wolrd music v roce 2007. Tehdy také jako první česká kapela vystoupily na celosvětovém hudebním trhu Womex ve Španělsku.

Nové album Winna pokřtí  20. ledna 2015 v Brně a o den později pak v pražském Divadle Archa.

 

Právě se děje

Další zprávy