VIDEO Foo Fighters vytvoří na LP 8 hudební mapu Ameriky

Kultura Kultura
1. 6. 2014 13:52
Podívejte se na upoutávku k seriálu Sonic Highways, který v osmi epizodách zmapuje nahrávání nového alba Foo Fighters v osmi různých studiích rozesetých po celých Spojených státech.
Dave Grohl (Foo Fighters).
Dave Grohl (Foo Fighters). | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Frontman Foo Fighters Dave Grohl zveřejnil první ukázku z osmidílného seriálu Sonic Highways, který navštíví nahrávací studia po celé severní Americe, v nichž budou Foo Fighters nahrávat jejich nové "LP 8".

"Všechno to začalo myšlenkou, že budeme nahrávat v různách studiích," říká Grohl. "Přišlo mi to originální. Až seriál i nahrávku dokončíme, vznikne vlastně jakási hudební mapa Ameriky. Budeme zkoumat hudební kořeny každého místa: Proč se právě Chicago stalo tak důležitým pro bluesmany? Proč se country nastěhovala do Nashvillu? Proč první psychedelická skupina Thirteenth Floor Elevators pochází z Austinu? Je to šílené."

Podívejte se na upoutávku k seriálu Sonic Highways o nahrávání nového alba Foo Fighters.
Podívejte se na upoutávku k seriálu Sonic Highways o nahrávání nového alba Foo Fighters.

Každá z osmi epizod seriálu, který uvede televizní stanice HBO, se bude tedy odehrávat v jiném městě Spojených států. Foo Fighters si vybrali Chicago (Electrical Audio Steva Albiniho), Austin, Nashville, Los Angeles (Rancho de Luna), Seattle, New Orleans, Washington (Inner Ear Studios) a New York. Na každém místě kapela nahraje skladbu (nebo skladby) v renomovaném studiu a seriálový výstup Grohl popisuje jako "milostný dopis historii americké hudby".

Epizody budou doplňovat rozhovory s muzikanty, kteří mají s jednotlivými studii zkušenost - například s Ianem MacKayem z Fugazi, frontmanem Kiss Paulem Stanleym, Joe Walshem z The Eagles, punkery z kapely Minor Threat či Nancy Wilson z Heart.

Dave Grohl se ujal režie projektu, kterou si v oblasti dokumentu vyzkoušel už titulem Sound City z roku 2013. Zatím poslední album vydali Foo Fighters v roce 2011 pod titulem Wasting Light.

Nové album kapela ohlásila už letos v lednu vyvěšením obrázků s nahrávacími pásky (mastery) s nápisy "Foo Fighters LP 8" na oficiální Instagram.

Poslechněte si ukázku z alba Wasting Light.
Poslechněte si ukázku z alba Wasting Light. | Video: youtube.com

Původní informace dodávala, že "LP 8" bude mít třináct písní. Každá z nich by měla obsahovat motiv, navázaný k místu, kde se bude nahrávat, texty budou vznikat až úplně poslední den nahrávání, aby zachytily i jeho atmosféru. Hostem alba bude například chicagský bluesman Buddy Guy, jeden z nejlepších kytaristů žánru.

"Daveovo upřímné nadšení pro tento projekt je nakažlivé a jeho talent jako hudebníka a filmaře je nepopiratelný. Jsme rádi, že můžeme s Foo Fighters spolupracovat a sledovat, jak se může místní folklor stát inspirací pro úplně novou hudbu," říká programový šéf HBO Michael Lombardo.

 

Právě se děje

Další zprávy