VIDEO Collegium 1704 odhaluje tajemnou Zelenkovu mši

Petr Kadlec, Zdeněk Bašus
15. 12. 2014 8:45
Podívejte se na videorozhovor s dirigentem orchestru Collegium 1704 Václavem Luksem s ukázkami v Čechách dosud nehrané skladby Missa Divi Xaverii Jana Dismase Zelenky.
V pondělí 15. a 16. prosince se v pražském Rudolfinu rozezní v české premiéře zrestaurovaná mše významného barokního skladatele Jana Dismase Zelenky. | Video: Petr Kadlec, Zdeněk Bašus

Video - Mezinárodně uznávaný orchestr a vokální soubor Collegium 1704 představí 15. a 16. prosince v pražském Rudolfinu v Česku dosud nehranou skladbu Missa Divi Xaverii Jana Dismase Zelenky.

Collegium 1704 letos provedlo evropskou premiéru Missa Divi Xaverii na zahajovacím koncertě festivalu Oude Muziek v Utrechtu, největším festivalu staré hudby na světě. K této příležitosti bylo připraveno nové vydání partitury ve spolupráci s vydavatelstvím Bärenreiter.

"Důvod vzniku tohoto díla je zahalen tajemstvím, stejně jako velká část života Jana Dismase Zelenky," říká dirigent Luks, kterému se podařilo zrekonstruovat poničený notový zápis mše z originálu uloženého v Drážďanech. "Co je však neoddiskutovatelné, je Zelenkovo skladatelské mistrovství a originalita. Navzdory očividnému spěchu zde však Zelenka experimentuje s instrumentací na svou dobu spektakulárního obsazení orchestru, ve kterém lze najít mnoho paralel i s tak velkolepým dílem, jakým je Bachova Mše h moll," dodává.

Při příležitosti desetiletého výročí založení souboru chystá Collegium 1704 v příštím roce také vydání nahrávky Missa Divi Xaverii na CD.

Poslechněte si ukázky ze Zelenkovy mše a podívejte se na rozhovor s Václavem Luksem o odhalování jejího tajemství.

 

Právě se děje

Další zprávy