V Brně se bude koncertovat na balkoně, ve výloze i v autě. Posluchači si musí hudebníky najít

ČTK ČTK
9. 8. 2017 12:24
V Brně proběhne od 11. do 13. srpna druhý ročník Maratonu hudby, což je netradiční festival zasazený do veřejného prostoru. Žánrové koncerty se budou ozývat z divadel, kostelů, ale i z podzemí nebo z autobusových zastávek. Pořadatelé se těší na nečekaná setkání chodců a hudebníků na předem nezveřejněných místech.
Kateřina Šedá, která se postarala o tu část akce, jež se bude odehrávat na nečekaných místech.
Kateřina Šedá, která se postarala o tu část akce, jež se bude odehrávat na nečekaných místech. | Foto: Maraton hudby

Z balkonů hotelů, výloh obchodů, jezdících schodů pasáží, ale i z auta nebo na přechodech pro chodce uslyší lidé od pátku do neděle hudbu v Brně, kde se uskuteční druhý ročník Maratonu hudby Brno. Netradiční pojetí festivalu vychází z takzvaného buskingu neboli pouličního hraní.

Výtvarnice Kateřina Šedá však myšlenku posunula a vytvořila koncept pouličního hraní bez ulice. "Kromě balkonů, výloh nebo auta se umělci představí na zastávkách, ve fontáně nebo v podzemí," řekla Šedá. Podle ní pořadatelé nezveřejní dopředu místa, ale zájemci je budou muset hledat nebo na ně náhodně narazit.

Podobný projekt Šedá přivezla na loňský helsinský festival současného umění IHME. Spolu s publicistou Pavlem Klusákem oslovila hudebníky - buskery z různých zemí, kteří pak v Helsinkách hráli ve vozech tramvají. 

Zahrají jazzmani i folklorní soubory

Akce spojí profesionální umělce a amatéry a nabídne všechny žánry. Jazzová scéna bude v centru Sono, rockové pódium na Špilberku, kde se představí i balkánská hudba. Folkloru pak bude patřit Moravské náměstí. 

Kromě toho se stejně jako loni uskuteční například tříhodinová pianoštafeta, ve které se za jedním pianem prostřídají jak odborníci, tak amatéři. Špičkoví varhaníci se pak představí v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie na Beethovenově ulici. 

V plánu je také cirkusové představení, které kloubí hudbu s divadlem a akrobatickými prvky.

 

Právě se děje

Další zprávy